Gistel krijgt gloednieuwe Finse piste en skatepark

We zien staand van links naar rechts schepenen Geert Deschacht (Open Vld), Dries Depoorter (Open Vld), Wim Aernoudt (N-VA) en Ann Bentein (Open Vld). Aan tafel zitten burgemeester Gauthier Defreyne (Open Vld) en schepen Michel Vincke (sp.a). © TVA
Redactie KW

Op basis van vier prioriteiten heeft het stadsbestuur van Gistel haar beleidsplan voor deze legislatuur voorgesteld: betrokkenheid, leefbaarheid, mobiliteit en sociaal beleid.

Bij aanvang van de vorige legislatuur lag het oorspronkelijke investeringsbudget op 10,5 miljoen euro. Nu gaat het om 15 miljoen. Schepen van Financiën Michel Vincke (sp.a) voegt er in één adem aan toe dat de stad verder haar schulden wil afbouwen. “De schuldgraad lag begin dit jaar op 5,67 miljoen euro, maar moet tegen 2025 naar 4,17 miljoen euro gaan. Ons jaarlijks overschot bedraagt dit jaar 3,1 miljoen euro en ligt in 2025 op 3,7 miljoen euro. Dat betekent dat we een gezond financieel beleid voeren, zonder zotte dingen te gaan doen.”

Nieuwe kerstverlichting

Een eerste prioriteit is mobiliteit. Maar liefst 3,5 miljoen euro gaat naar de tweede en derde fase van de Snaaskerkse dorpskernvernieuwing. Nog eens 1 miljoen euro wordt vrijgemaakt voor de herinrichting van de Vaartstraat en Zomerloosstraat, twee belangrijke straten ten noorden van het stadscentrum. Opvallend: het jaarlijks budget voor het onderhoud en de renovatie van bermen, wegen en voetpaden wordt verdrievoudigd naar 250.000 euro.

“En dat is buiten de grote projecten gerekend”, stelt burgemeester Gauthier Defreyne (Open Vld). “Tegelijk willen we het mobiliteitsplan actualiseren. Het huidige plan dateert al van 2010 en is echt verouderd.” Er komt ook een nieuw contract voor de kerstverlichting en het budget hiervoor stijgt naar 22.000 euro per jaar.

We voeren een gezond financieel beleid, zonder zotte dingen te doen

Om de strijd tegen sluikstorten, zwerfvuil en vandalisme op te voeren, worden twee mobiele camera’s (16.000 euro) aangekocht. In het centrum komt een verzonken restafvalcontainer. “We zullen verder ook een vuilnisbakkenplan opmaken”, voegt schepen Wim Aernoudt (N-VA) eraan toe. “Daarbij brengen we in kaart waar de stedelijke vuilnisbakken staan, hoe vol ze zitten en of correct worden gebruikt.”

Het openstellen van het druk besproken park Sophoras, misschien met ‘kiss & ride’-zone om het naburige schoolverkeer op te vangen, staat op de agenda voor 250.000 euro. De ontmoetingscentra van Moere, Zevekote en Gistel zelf worden ook onder handen genomen en het stadsbestuur wil de administratie in het stadhuis herschikken, waarbij de diensten voor de burgers op de gelijkvloers komen.

Burgerbudget

Helemaal nieuwe projecten zijn de aanleg van een Finse looppisten en skatepark bij jeugdsite Torp.

Tot slot maakt de stad 25.000 euro vrij over de komende jaren voor een zogenaamd burgerbudget. “Wijk- en dorpsraden beheren dit budget en denken mee met het bestuur, waaraan de raden voorstellen kunnen formuleren.” (TVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier