Gezond Verstand Zulte (GVZ) kruipt uit het dal: “Ontgoocheling is weggespoeld”

De politieke partij Gezond Verstand Zulte (GVZ), die negen jaar geleden het vuur aan de lont stak om het politieke landschap in Zulte te hertekenen, kruipt uit het dalletje. Van wegkwijnen, zoals in bepaalde kringen werd verondersteld, is geen sprake.

Rudy Vandermeeren. (foto MV)

De negatieve verkiezingsuitslag in oktober 2018 (1.200 stemmen, maar aantal zetels van twee naar één) gaf de partij een knauw. Er kwam een bezinningsperiode, maar daar is een streep onder getrokken. De afgeslankte voorzitter Rudy Vandermeeren (63), een pak lichter geworden als gevolg van een maandenlange ontsteking aan beide hielen en een aangepast dieet, klinkt strijdvaardig. De periode van 12 jaar, waarin hij als CD&V-schepen een belangrijke rol speelde in de beleidsploeg van burgemeester Georges Peirs is al lang voorbij, maar leeft wel in de herinnering.

Even berusten

Rudy Vandermeeren vond het, in het belang van Zulte, nodig een nieuwe politieke partij uit de grond te stampen. Bij de verkiezingen van 2012 verzaakte hij aan de plaats van lijsttrekker, maar profileerde zich als het werkpaard met tonnen ervaring. In het dagelijkse leven is hij de bedrijfsleider van Ladderland, met klanten in de Benelux. In zijn vrije tijd geniet hij van zijn gezin met partner Annabel en de vrolijke tienerdochter Fleur. Hij werkt hard, gaat graag op reis, maar het politiek beestje blijft knagen.

“We willen met GVZ een jonge, vooruitziende en kritische partij blijven”

“De politieke partij Gezond Verstand Zulte blijft bestaan”, zegt Vandermeeren die in zijn eigen tienerjaren nog als deejay het jonge volkje begeesterde. “Door de omstandigheden staat het ‘samenkomen’ natuurlijk op een laag pitje. We laten alles even berusten. We werden in oktober 2018 beloond met meer stemmen, maar met één zetel minder. Je kan met één zetel moeilijk ‘wegen’ op het beleid, al laten wij de stem horen in de bestuurscoalitie Open Zulte, GVZ en N-VA. Olivier Peirs, zoon van ere-burgemeester Georges, doet het als schepen al bijna tien jaar uitstekend. Door een overeenkomst bij het bekrachtigen van het bestuursakkoord, moet hij na drie jaar ontslag nemen als schepen om voorzitter van de raad te worden. Ik zie in hem een goede toekomstige voorzitter.”

Sterke lijst in 2024

Olivier Peirs kan op het einde van volgend jaar eventueel te rade gaan bij Annabel Van Poucke, levenspartner van Rudy Vandermeeren. Zij was in de vorige legislatuur enkele jaren voorzitter van de raad en deed dat met verve. “We laten onze kop dus niet hangen. GVZ zoekt al nieuwe kandidaten om in 2024 met een sterke lijst naar de kiezer te gaan. We richten onze pijlen ook op de jeugd die in aantocht is. Bijna alle kandidaten, die zowel in 2012 als 2018 op de lijst stonden, hebben kinderen die tegen 2024 stemgerechtigd zijn en kunnen meedraaien in de politieke carrousel. We zijn onze brave tieners nu al aan het warm maken om hun nek uit te steken en van GVZ verder een jonge, vooruitziende en kritische partij te maken.”

Of de naam ‘Vandermeeren’ nog opduikt op de kandidatenlijst van 2024 is koffiedik kijken of misschien een goed bewaard geheim. “Onze 16-jarige dochter Fleur is het zonnetje in huis en heeft de politiek meegekregen met de paplepel. Ze doet ook al heftig mee in gesprekken over gemeentepolitiek en zelfs de nationale politiek. Van zodra het weer toegelaten is om activiteiten, eetfestijnen of andere evenementen te organiseren, laat GVZ ook naar buiten uit weer opvallend van zich horen. We zijn er en we blijven”, besluit Rudy. (RM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.