Gewezen Waregems socialistisch boegbeeld Guy Adams viert 1 mei via Facebook

Door de lockdown zal niemand De Dag van de Arbeid kunnen vieren zoals normaal op 1 mei. In Waregem is er sowieso geen traditie van een 1 mei-stoet, maar zelfs van een etentje onder gelijkgestemden kan er geen sprake zijn. “Het wordt een virtuele viering via Facebook en een barbecue in familiekring”, zegt SP.A-lid Guy Adams (50).

Guy Adams. © HDV

Met Guy Adams verdween in 2012 de laatste stemmentrekker bij de Waregemse SP.A. Met bijna 900 voorkeurstemmen besliste hij toen zelfs om zijn mandaat niet op te nemen in de gemeenteraad. Acht jaar later blijft Guy nog altijd een gerespecteerd socialist in Waregem, ook al is hij nu enkel nog lid van de partij. 1 mei blijft erg belangrijk voor hem.

Wat betekent het Feest van de Arbeid voor jou?

“Voor mij blijft dat een hoogdag waarin de sociale verworvenheden in onze samenleving gevierd worden. Het is ook een dag waarop het belang van de herverdeling van de rijkdom in onze maatschappij extra onderstreept wordt. Het is een belangrijk symbool binnen de socialistische beweging, in de negentiende eeuw overgewaaid uit de Verenigde Staten. Het streven naar een achturige werkdag en betere werkomstandigheden stonden daarbij toen centraal.”

Door de lockdown zal er dit jaar weinig of niks te zien zijn in de straten, maar op welke manier vier je 1 mei normaal?

“Mijn belangrijkste activiteit op die dag is mijn aanwezigheid op het 1 mei-festival in Kortrijk. Het is enerzijds een professionele verplichting, maar anderzijds doe ik het ook uit pure overtuiging. Door het coronavirus en de bijhorende lockdown is dat nu uiteraard ook afgelast, dus blijven we binnen en vieren we het virtueel en in familiekring. In Waregem gebeurde er de jongste jaren minder. Tot voor een paar jaar was er een etentje onder gelijkgestemden, maar vorig jaar kon dat niet doorgaan en ook nu was er niets gepland. In de hoogdagen van Erik Derycke kwamen er wel tot 250 mensen opdagen voor dat samenzijn. Ik hoor dat er volgend jaar toch opnieuw iets zou georganiseerd worden.”

BIO

Privé

Guy Adams (50) uit het Kraaienveld in Waregem is weduwnaar. Hij was getrouwd met Veronic Delcour die in 2016 stierf aan kanker. Ze hebben samen één zoon Woody (15). Guy heeft sedert enkele jaren een relatie met Lindsay Vandenberghe.

Opleiding en loopbaan

Guy heeft economie-moderne talen gevolgd in Groenhove (atheneum). Hij is sectorverantwoordelijke bij het socialistisch ziekenfonds Bond Moyson in de regio Kortrijk. Samen met 21 collega’s is hij verantwoordelijk voor vijf kantoren. Guy was – met een pauze van enkele jaren – gemeenteraadslid bij de SP.A van 1994 tot 2012. In 2012 werd hij opnieuw verkozen, maar toen besliste hij om zijn mandaat door te geven.

Het brengt ons bij de SP.A, de partij die van De Dag van de Arbeid haar feest gemaakt heeft. Die doet het niet meer echt goed.

“In Vlaanderen zit de SP.A inderdaad in de hoek waar de klappen vallen, al geloof ik er sterk in dat onze nieuwe voorzitter Conner Rousseau het tij kan keren. Ik blijf die slechte verkiezingsscores vreemd vinden als ik zie dat het ledenaantal bij de vijf kantoren van de Bond Moyson sector Kortrijk (Guy is sectorverantwoordelijke van het socialistische ziekenfonds, red.) blijft groeien tot inmiddels 40.000 leden. Die groei is trouwens in heel Vlaanderen merkbaar. Het kan niet anders dan dat een deel daarvan op andere partijen stemt. De mensen beseffen onvoldoende dat de huidige welvaart er pas gekomen is na een jarenlange sociale strijd waarin de SP.A een belangrijke rol gespeeld heeft. We zijn dus een stuk het slachtoffer van ons eigen succes.”

We missen nu figuren als Erik Derycke, Freddy François of Armand De Rore

We hebben het goed, maar de armoede neemt opnieuw toe. Hoe zit het op dat punt in Waregem?

“Uit cijfers blijkt dat in Vlaanderen één op tien onder de armoedegrens moet leven. Door de lage werkloosheid in Waregem en in de hele regio zal dat hier iets minder zijn. Al groeit ook in Waregem het aantal mensen met financiële problemen. Je moet maar eens de statistieken bekijken rond schuldbemiddeling en budgetbegeleiding, of de evolutie bekijken van het aantal steuntrekkers bij het OCMW. Probeer overigens maar eens een huis te vinden in Waregem dat te betalen is met een bescheiden inkomen.”

Hoe verklaar je met dat alles dat de SP.A het in Waregem nog slechter doet dan op het Vlaamse niveau?

“Ik vermoed dat we figuren missen zoals Erik Derycke, Freddy François of langer geleden Armand De Rore. In de tijd van De Rore behaalde de partij in Waregem liefst 22 procent van de stemmen. Nu blijft daar amper 6,6 procent van over en dat is goed voor welgeteld één enkele vertegenwoordiger in de gemeenteraad. Pas op, ik ben supporter van Tom Demunter en ik vind dat hij dat goed doet, maar het is te weinig momenteel.”

Guy Adams met zijn vriendin Lindsay Vandenberghe.
Guy Adams met zijn vriendin Lindsay Vandenberghe.© HDV

Stel je jezelf opnieuw verkiesbaar bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2024? Je liet dat enkele jaren geleden uitschijnen in een interview.

“Ik weet het niet. Op dit ogenblik is de goesting er alleszins niet. Ik doe nog altijd aan een vorm van sociaal dienstbetoon en help bijvoorbeeld mensen bij het invullen van belastingbrieven, maar daar stopt het wel voor mij.”

Hoe gaat het nu met je nadat je vier jaar geleden je vrouw verloor aan kanker?

“Ik stel het opnieuw zeer goed en heb sedert enkele jaren een relatie met Lindsay Vandenberghe. Mijn vrouw Veronic, met wie ik 26 jaar lang heel gelukkig samen was, wilde ook niet dat ik alleen zou blijven. De band met mijn vroegere leven blijft ook bestaan hoor. Ik heb nog altijd een goed contact met mijn schoonvader Noël, de papa van Veronic dus, en ook met onze gemeenschappelijke vrienden van vroeger.”

(Freddy Vermoere)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.