Gewezen raadslid stelt ‘geschiedenisvervalsing’ aan de kaak rond monument op Blankenbergse zeedijk

Piet Wittevrongel vertelt voorbijgangers de ware toedracht rond het monument. © WK
Redactie KW

Naar aanleiding van de Congolese Onafhankelijkheidsdag heeft ex-gemeenteraadslid Piet Wittevrongel vandaag, donderdag 30 juni, actie gevoerd op de Zeedijk aan het standbeeld van Lippens en De Bruyne om de geschiedenisvervalsing rond het monument aan te klagen.

Het monument dient ter nagedachtenis van de Blankenbergse sergeant August Henri De Bruyne en zijn luitenant Jozef Lippens. “In de tekst op het infobord bij het standbeeld, staat dat zij in 1892 in Kongo Vrijstaat werden omgebracht door Arabische slavenhandelaars en er ‘sneuvelden voor de beschaving’. Pure geschiedenisvervalsing”, zegt Wittevrongel. “De twee waren het slachtoffer van de Arabische campagne van de toenmalige Congolese weermacht van Leopold II, waarbij het in feite ging om de controle over Oost-Kongo en de ivoorhandel aldaar. Niettegenstaande verschillende pogingen omeenbord met de juiste informatie te plaatsen, werd door het stadsbestuur van Blankenberge toch de verkeerde info aangebracht.”

Pittig detail volgens het gewezen raadslid: “De mensen moeten weten dat het leger van Kongo Vrijstaat zelf gebruik maakte van opgeëiste Congolezen, die na ieder gevecht de Arabische tegenstander oppeuzelden. Volgens S.L. Hinde, kapitein bij de Weermacht en een belangrijke ooggetuige, deden destijds álle zwarte troepen die meestreden met de Weermacht aan kannibalisme…”

Wittevrongel werd bij zijn actie vergezeld door Dominique Lubaki van vzw Multi Mondo, die van Congolese afkomst is. Ze hesen aan het standbeeld de Congolese vlag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier