Gerard Amelynck (83) verlaat de politiek: “Vooral in de oppositie leefde ik me uit”

Gerard Amelynck had meer bewegingsvrijheid bij de oppostie dan bij de meerderheid. (foto GJZ)
Redactie KW

Met de jaarwisseling startten een aantal nieuwe raadsleden in de gemeenteraad. Anderen onder wie Gerard Amelynck, namen dan weer afscheid. Hij zetelde 24 jaar. In zijn politieke carrière maakte Gerard Amelynck zowel deel uit van de meerderheid als van de oppositie. Naar eigen zeggen beleefde hij zijn mooiste politieke periode in de oppositie.

Door Geert Vanhessche

Halfweg de jaren tachtig was Gerard Amelynck goed bevriend met Paul Deprez van de toenmalige CVP. “Ondanks dat ik geen partijkaart had, vroeg hij me om in de OCMW-raad te fungeren. Ik werd aangesteld in februari 1987 als opvolger van mevrouw Janine Waucquez, de echtgenote van Antoon Bekaert, die toen overleden was.”

De daaropvolgende legislatuur werd Gerard Amelynck opnieuw gevraagd om op de lijst te staan. “Ik wilde wel maar aangezien er nog een kandidaat was op de Kappaert, schatte ik mijn kansen niet zo hoog in en besloot ik niet op de lijst te staan. Toch werd hij door de CVP opgevist om alsnog drie jaar deel uit te maken van de OCMW-raad.

Gerard werd geboren op 9 februari 1935. Hij is gehuwd met Annie Naeye en heeft vier kinderen. Hij is grootvader van acht kleinkinderen. Afkomstig uit Gottem bij Deinze, kwam hij zich in 1963 in Zwevegem vestigen. Hij werkte van 1957 tot zijn pensioen bij de firma Bekaert, waar hij een topfunctie had op de financiële dienst van het bedrijf. Gerard engageerde zich in het verenigingsleven, waaronder de Meifeesten op de Kappaert waar hij jarenlang voorzitter van was. Hij is ook een fervent duivenliefhebber en zetelde 24 jaar in de gemeenteraad.

In 1995, toen hij zestig werd, kriebelde het opnieuw om aan politiek te doen. “Ik wilde echt aan gemeentepolitiek doen en niet meer in de OCMW-raad zetelen. Bij de CVP, het huidige CD&V, kreeg ik geen verkiesbare plaats aangeboden. Ik kreeg wel een mooie plaats bij Zwevegem 2000, een kartellijst met SP.A, VLD, VU en onafhankelijken, waartoe ik behoorde.”

Nieuwe ideeën

Na 12 jaar oppositie met Zwevegem 2000 mocht Gerard Amelynck nog zes jaar zetelen in de meerderheid onder de vlag van Gemeentebelangen. Toch haalde hij meer voldoening uit zijn oppositiejaren. “Toen kon ik nog nieuwe ideeën voorstellen. Ze werden uiteraard nooit meteen aanvaard – dat is ‘politiek’ – maar na een tijdje kwamen ze soms terug. Iedere gemeenteraad had ik wel een tussenkomst. Dossiers die ik altijd verdedigd heb zijn bijvoorbeeld die van Transfo en de fuifzaal. Ik weet dat Transfo veel geld kost, maar dat kan nu eenmaal niet anders. Het resultaat is toch meer dan geslaagd. Ook de aankoop van de oude Bekaertgronden heb ik altijd verdedigd.”

Ik weet dat ik weinig vrienden zal overhouden aan de politiek

Toen hij de laatste zes jaar in de meerderheid mocht zetelen, verminderde de politieke goesting. “Het persoonlijke aandeel verdween, zowel bij Gemeentebelangen als in de coalitie. Ik heb ook nog voorgesteld om een overkoepelende fractievergadering te houden met alle partijen uit de meerderheid. Iedereen was aanwezig op de eerste vergadering, maar het idee werd er meteen gekelderd. Het is duidelijk dat ik in de oppositie meer bewegingsvrijheid had dan in de meerderheid“, vertelt Gerard Amelynck.

Blijven volgen

De jongste zes jaar had Gerard wel een aantal mandaten. Zo was hij, naast gemeenteraadslid, fractieleider bij Gemeentebelangen, commissaris van AGB Transfo, lid van de algemene vergadering van Transfo en lid van de raad van bestuur en ondervoorzitter bij Imog. Gerard Amelynck zegt niet zonder enige trots dat het de eerste keer was dat er een gemeenteraadslid ondervoorzitter werd.

Nu zijn 84ste verjaardag wenkt, besloot Gerard Amelynck te stoppen met de actieve politiek. “Ik kreeg wel nog een plaats aangeboden op Lijst Burgemeester, maar heb hiervan afgezien in samenspraak met mijn echtgenote. Dit betekent niet dat ik het beleid niet meer zal volgen. Ik zal proberen maandelijks de gemeenteraad bij te wonen. Ik heb nu al de zitjes van de oppositie en de meerderheid mogen uitproberen, maar nog niet deze van het publiek”, lacht hij.

Tijd voor de duiven

Gerard Amelynck stopt ook als voorzitter van het feestcomité Kappaert. “Op de algemene vergadering in januari zal men mijn opvolger aanduiden. Wie het wordt, is nog een open vraag. Achter de schermen zal ik nog wat helpen met de administratie.”

Gerard Amelynck zal zich nu weer meer bezighouden met zijn duiven. “Ik heb nog 48 wedstrijdduiven. Mijn politieke loopbaan zorgde ervoor dat ik er minder tijd in kon investeren. De resultaten bleven de jongste jaren dan ook een beetje uit. Ik hoop daar nu opnieuw verandering in te brengen.”

Tot slot wil Gerard Amelynck nog meegeven dat hij alles altijd met plezier gedaan heeft. “Ik heb met nooit iemand conflicten gehad. Wel weet ik dat ik weinig vrienden zal overhouden aan de politiek. Men duldt je, meer niet.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.