Gemeenteschool Okido sluit dit jaar al

Vorig jaar in april werd nog actie gevoerd voor het behoud van de school. © archief JCR
Redactie KW

De Stadense gemeenteraad keurde de sluiting van de afdeling Staden van Gemeenteschool Okido goed. Oppositiepartij CD&V stemde tegen. WESTAON onthield zich bij de stemming.

De meerderheid met Open VLD meldde vorige week dat de afdeling Staden van de gemeenteschool op 30 juni 2020 definitief de deuren sluit. De school zou aanvankelijk ten laatste in juni 2022 de deuren sluiten, maar na overleg met ouders, leerkrachten en de scholengemeenschap besliste het college van burgemeester en schepenen dat de afdeling Staden toch vroeger sluit. Die beslissing werd nu ook door de gemeenteraad bekrachtigd.

Oppositiepartij CD&V kantte zich tegen de sluiting op 30 juni. “Ik lees in het verslag van het vakbondsoverleg dat er vanuit de ouders de uitdrukkelijke wens komt om de huidige situatie voor de komende 2 jaar te behouden en dus niet te sluiten op 1 september”, stelt CD&V-fractieleider Ludwig Willaert, “Verder lees ik dat ook meerdere leerkrachten voorkeur geven aan het uitdoofscenario.”

Verborgen agenda?

“Ander argument om niet te sluiten is het charter dat we vorig jaar goedkeurden rond samenwerking met het vrije net. Een aantal punten zouden verder uitgediept worden, zoals de zorg voor leerlingen die overstappen naar het vrij onderwijs en zoals het maken van afspraken omtrent het geven van zedenleer. Wat is daarvan geworden ? Je kan toch geen afdeling sluiten zonder definitieve en klare akkoorden te hebben voor de toekomst over samenwerking. Ander argument om de school open te houden is het respect omtrent wat jullie vorig jaar gezegd hebben rond het open houden van de school. Het anders doen en sluiten per 1 september toont het minste respect voor de ouders, leerkrachten en vooral voor de kinderen zelf.”

“Kernvraag blijft ook waarom de school in Staden zo vlug weg moet. Wij vragen ons af wat de verborgen agenda is met betrekking tot het opdoeken van de school. Welke bedoeling heeft men met de site? De bedoeling die we niet mogen weten, maar de kern is van alles.”

Amper 20 leerlingen

“De feiten zijn zoals ze zijn”, antwoordde onderwijsschepen Joeri Deprez (Open VLD), “Je kan moeilijk een school open houden met 20 leerlingen.”

“Voor mij persoonlijk was dit ook een heel moeilijke beslissing”, stelt burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open VLD), “Ik heb zelf in de afdeling Staden school gelopen. We hebben vorig jaar gestipuleerd dat de school tot maximum 2022 open zou blijven en hebben toen ook gezegd dat we de situatie telkens zouden evalueren, gekoppeld aan de uitstroom. We hebben de beslissing nu genomen op basis van die parameters.”

“Rond de site Sint-Jan is er overigens helemaal geen verborgen agenda. Er wordt een masterplan rond de site opgemaakt. De toekomst zal uitwijzen wat er met de site zal gebeuren. Meer hoeft u daar niet achter te zoeken.”

Kinderen belangrijk

Oppositieraadslid Bart Coopman (WESTAON) zei niet te weten of hij voor of tegen de sluiting moest stemmen. “Cijfers en parameters zijn belangrijk”, stelt Bart Coopman. “Als je dit puur technisch bekijkt dan is het geringe aantal leerlingen geen garantie op kwaliteit om de school nog open te houden.”

“Aan de andere kant zijn de kinderen het allerbelangrijkst in deze discussie. Zij zijn niet zeker dat ze op 1 september met hun vriendjes in de klas zullen zitten. Daarnaast is er ook heel wat onzekerheid bij leerkrachten en ouders.”

WESTAON onthield zich uiteindelijk bij de stemming, CD&V stemde tegen. Oppositiepartij N-VA had geen stem in het debat. Raadslid Lies Matton liet zich immers verontschuldigen voor de raad. (BCH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.