Gemeenteraadsverkiezingen: betaalbaar wonen centraal thema in Brugs kopstukkendebat

Vrijdagmiddag organiseerde De Standaard in Cultuurcafé De Biekorf een kopstukkendebat met vijf Brugse lijsttrekkers. Dirk De fauw (CD&V), Mercedes Van Volcem (Open Vld), Renaat Landuyt (sp.a), Ann Minne-Soete (N-VA) en Sammy Roelant (Groen) debatteerden een uur lang met Marc Reynebeau als moderator. Het beleid rond betaalbaar wonen kwam als belangrijkste inzet van de verkiezingen naar voor.

Zowel Renaat Landuyt als Dirk De fauw pleitten duidelijk voor de oprichting van een woonbedrijf. Ze willen de invloed van de bouwpromotoren op het woonbeleid in Brugge aan banden leggen. Mercedes Van Volcem was een andere mening toegedaan. De huidige schepen voor ruimtelijke ordening en huisvesting wil echter wel dat er meer geïnvesteerd wordt in wonen. Zij ziet een woonfonds als de ideale oplossing. Landuyt reageerde dat je bij zo’n fonds het overheidsgeld gewoon in handen geeft van de immobiliënmakelaars.

Mobiliteit is een tweede belangrijk verkiezingsthema. Ann Minne-Soete van N-VA lanceerde een ambitieus plan om zelfoplaadbare trams door Brugge te laten rijden. Ook de andere lijsttrekkers beseffen dat er momenteel te veel en te grote bussen door het centrum rijden. Allen vinden ze dan ook dat er kleinere bussen moeten komen, zonder het succes van het openbaar vervoer in het gevaar te brengen. Sammy Roelant, lijsttrekker voor Groen, vindt dat een groot deel van het centrum verkeersvrij moet gemaakt worden. Hij stelt zelfs voor om op de Markt en in de Steenstraat geen auto’s meer toe te laten.

Applaus

Ann Minne-Soete oogstte applaus toen ze pleitte om meer luxeshopping naar Brugge te halen. Eerder had moderator Marc Reynebeau haar het vuur aan de schenen gelegd door enkele weinig zeggende passages uit het verkiezingsprogramma van de N-VA voor te lezen. De kandidaat-burgemeester voor N-VA wil ook inzetten op citymarketing. Het uitspelen van die economische troeven is voor haar zelfs noodzakelijk om voldoende geld vrij te kunnen maken voor betaalbaar wonen.

De verkiezingen in Brugge beloven ongemeen spannend te worden. Na 18 jaar Patrick Moenaert (CD&V) komt er sowieso een nieuwe burgemeester. Vier partijen geloven dat ze de burgemeester kunnen leveren, en ook Groen gaf al aan dat ze bereid zijn om mee te besturen.

(BS/Belga)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS, vanaf 18 uur.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.