Ruth Vandenberghe: "Ik wil iedereen ontmoeten en alles eens gedaan hebben"

Ruth Vandenberghe (45) zit exact een week achter haar bureau in het Kortrijkse stadhuis als we haar een bezoek brengen. Als gloednieuwe schepen krijgt ze heel wat bevoegdheden op haar bord. Maar liefst 15, waaronder Burgerzaken, Onthaal, Nette Stad, Deelgemeenten en Administratieve Vereenvoudiging. Maar 'de rosse van het schepencollege' tackelt ze allemaal met eeuwig optimisme, enthousiasme, geduld en een stevige portie creativiteit.

"Er is maar één weg: de weg vooruit"

De installatievergadering van de gemeenteraad is zonder kleerscheuren verlopen in Langemark-Poelkapelle. Tope 8920 belooft een positieve houding aan te nemen, SP.A zorgde dan weer meteen voor stevige taal.

Oppositie zal klacht indienen tegen benoeming schepencollege in Diksmuide

Tijdens de Diksmuidse gemeenteraad van begin januari, die bedoeld was als installatievergadering, legden alleen de gemeenteraadsleden de eed af. De oppositie legde toen de verkozen meerderheidspartijen het vuur aan de schenen en eiste een antwoord of er nu al dan niet een voorakkoord voor de verkiezingen was ondertekend en een nieuwe voordrachtsakte na de verkiezingen. Een antwoord kwam er niet, maar wel werd meegedeeld dat het schepencollege zou worden verkozen bij geheime stemming, twaalf dagen later, op de gemeenteraad van 14 januari, met een ongeziene opkomst van publiek en pers.

Kortemarkse gemeenteraad geïnstalleerd

De Kortemarkse raadszaal was te klein voor de installatie van de nieuwe raad en daarom was men uitgeweken naar de foyer van cc De Beuk, zodat de vele aanwezige kennissen, vrienden en familieleden allemaal een plaatsje vonden.

Kortrijkse meerderheid nodigt op dag één uit tot samenwerken

Wie last heeft van claustrofobie, bleef beter weg bij de installatie van de gemeenteraad. De sympathisanten verdrongen elkaar om getuige te zijn van de eedaflegging van hun favoriete gemeenteraadslid. Burgemeester Van Quickenborne benadrukte nogmaals dat hij de hand reikt naar de oppositie.

Wervikse gemeenteraad doet het met Statler en Waldorf

De installatie van de nieuwe gemeenteraad is maandagavond vlekkeloos verlopen. Alle leden legden de eed af. Evenals de leden van het 'Bijzonder comité voor de sociale dienst', het vroeger OCMW. In een uur was het allemaal afgehandeld. De raadszaal in het gemeentehuis liep zoals te verwachten bomvol.

Virginie Breye ruilt café De Pompe in voor het stadhuis van Menen

Tot haar eigen verbazing is Virginie Breye een van de vier nieuwe schepenen van de stad Menen. De schepen voor Economie heeft het hart op de tong en dat kan vuurwerk geven. De Barakken zijn haar habitat, helaas kan ze haar nieuwe ambt niet langer combineren met café De Pompe.

Voor het eerst zonder CD&V in Vleteren

Vorige week donderdagavond hadden de installatievergaderingen plaats van de gemeenteraad en van de raad voor maatschappelijk welzijn. De gemeenteraad in Vleteren bestaat voortaan uit slechts twee fracties: de meerderheid gevormd door de negen leden van de Landelijke Volkspartij LVP, en de minderheid, bestaande uit vier leden van Vleteren Actief, die in oktober voor het eerst opkwam.

"Van onze stad een warme plaats maken"

Alle leden van de nieuwe beleidsploeg legden de eed af tijdens de installatievergadering. Burgemeester Lode Morlion deed dit al eerder in de ambtswoning van gouverneur Carl Decaluwé. Zowel bij Dynamisch als bij Inspraak waren er opvallend veel nieuwe gezichten die hun eerste stappen in de politiek zetten en duidelijk lieten merken dat ze er veel zin in hebben.

Negen nieuwe raadsleden in Zonnebeke

De raadzaal was te klein voor de installatievergadering van de nieuwe gemeenteraad in Zonnebeke. Negen nieuwe raadsleden legden voor het eerst de eed af en twee nieuwe partijen maken voor het eerst deel uit van de raad.

Installatievergadering Koksijde start met eerbetoon overleden Walter Vilain

De installatievergadering van de gemeenteraad in Koksijde startte met een eerbetoon en een moment van stilte om cultureel ambassadeur Walter Vilain te herdenken die daags voordien was overleden. Ook voor Adelheid Hancke, N-VA-gemeenteraadslid, was de eedaflegging een moeilijk moment, want zij had net haar echtgenoot verloren.