Ruth Vandenberghe (45) zit exact een week achter haar bureau in het Kortrijkse stadhuis als we haar een bezoek brengen. Als gloednieuwe schepen krijgt ze heel wat bevoegdheden op haar bord. Maar liefst 15, waaronder Burgerzaken, Onthaal, Nette Stad, Deelgemeenten en Administratieve Vereenvoudiging. Maar 'de rosse van het schepencollege' tackelt ze allemaal met eeuwig optimisme, enthousiasme, geduld en een stevige portie creativiteit.

Op 2 januari werd Tijs Naert tweede schepen voor Groen in de coalitie SP.A/Groen en CD&V. Van 2012 tot 2018 was hij gemeenteraadslid. Tijs Naert werd schepen van Openbare Werken, Mobiliteit, Natuur, Energie en Duurzaamheid. "Vier van die bevoegdheden liggen me na aan het hart", aldus de tweede schepen.

De installatievergadering van de gemeenteraad is zonder kleerscheuren verlopen in Langemark-Poelkapelle. Tope 8920 belooft een positieve houding aan te nemen, SP.A zorgde dan weer meteen voor stevige taal.

Tijdens de Diksmuidse gemeenteraad van begin januari, die bedoeld was als installatievergadering, legden alleen de gemeenteraadsleden de eed af. De oppositie legde toen de verkozen meerderheidspartijen het vuur aan de schenen en eiste een antwoord of er nu al dan niet een voorakkoord voor de verkiezingen was ondertekend en een nieuwe voordrachtsakte na de verkiezingen. Een antwoord kwam er niet, maar wel werd meegedeeld dat het schepencollege zou worden verkozen bij geheime stemming, twaalf dagen later, op de gemeenteraad van 14 januari, met een ongeziene opkomst van publiek en pers.

De Kortemarkse raadszaal was te klein voor de installatie van de nieuwe raad en daarom was men uitgeweken naar de foyer van cc De Beuk, zodat de vele aanwezige kennissen, vrienden en familieleden allemaal een plaatsje vonden.

Wie last heeft van claustrofobie, bleef beter weg bij de installatie van de gemeenteraad. De sympathisanten verdrongen elkaar om getuige te zijn van de eedaflegging van hun favoriete gemeenteraadslid. Burgemeester Van Quickenborne benadrukte nogmaals dat hij de hand reikt naar de oppositie.