Gemeenteraadslid verhuist na strubbelingen binnen SP.A Houthulst

Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Gemeenteraadslid Nico Stroobant (SP.A) verhuist naar Diksmuide en neemt dus ontslag uit de gemeenteraad. Tijdens een verklaring op de zitting van donderdag haalde hij onder meer geruzie binnen zijn eigen partij aan als reden voor zijn vertrek.

Tijdens de varia las Nico Stroobant zijn verrassende mededeling voor. “Ik en mijn gezin verhuizen naar Diksmuide. Ik heb veel meegemaakt in de Houthulstse politiek maar wat ik en mijn gezin de laatste tijd te verduren kregen heeft een grens overschreden”, klonk het onder meer. Het gemeenteraadslid haalde onder andere aan dat hij uitgescholden wordt op sociale media en buitengesloten wordt uit vergaderingen van zijn eigen partij. “Ook mijn gezin heeft daaronder enorm geleden. Er is zelfs een thuisverpleegster – niet Nadine Ballieul (gemeenteraadslid CD&V, red.) – die het nodig vond om kwaad te spreken over mij bij haar patiënten. Voor mij hoeft het niet meer.” De leerkracht heeft zijn huis in Houthulst verkocht en verhuist naar Diksmuide.

Nico Stroobant was voorzitter van SP.A Houthulst en lijsttrekker tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018. Zijn partij haalde toen twee zetels binnen en stapte in een coalitie met CD&V van burgemeester Joris Hindryckx, hoewel die partij de absolute meerderheid haalde. Nico Stroobant verzamelde 289 kopstemmen, terwijl partijgenoot Peter Vanryckeghem met 239 stemmen wel schepen mocht worden. Het was de afspraak dat Nico Stroobant na één jaar het schepenmandaat zou overnemen. “Blijkbaar wilde men op deze afspraak teruggekomen”, haalde Nico Stroobant aan.

Na zijn aankondiging was het even stil in de raadszaal. Uiteindelijk bedankte schepen Jeroen Vandromme (CD&V) nog voor het engagement dat Stroobant nam in de gemeentepolitiek.

Op de gemeenteraad van donderdag 19 december zal Nico Stroobant dus ontslag nemen uit de gemeenteraad. Hij wordt opgevolgd door Olivia Masselin (41) door Houthulst. “Maar ik ben opgegroeid in Klerken”, zegt Olivia Masselin. “Beroepshalve geef ik les aan kindjes met Autisme in de Klaproos in Zillebeke, in het bijzonder onderwijs. Om op deze manier in de gemeenteraad te komen is voor mij ook een hele verrassing. Ik had het absoluut niet verwacht, aangezien we maar twee zetels hebben.”

Peter Vanryckeghem is nu voorzitter van SP.A Houthulst. Of hij nu ook heel de legislatuur schepen blijft is nog niet duidelijk. “Er is daar nog niet over gesproken geweest. Ik ben natuurlijk nieuw in de politiek. Het spreekt voor zich dat alles eerst leer kennen”, zegt Olivia.

Olivia Masselin stond op de tweede plaats op de SP.A-lijst van Houthulst tijdens de jongste gemeenteraadsverkiezingen. Het was de eerste keer dat ze opkwam. “De reden waarom ik besliste om mee te gaan op de SP.A-lijst is vooral voor het sociale. Ik ben zelf mama van een kindje met een beperking en niet altijd het gevoel gehad dat ik even goed gehoord werd in de gemeente Houthulst. Zo is de interesse gekomen om een steentje bij te dragen aan een goeie werking van de gemeent”, besluit Olivia Masselin. (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier