Gemeenteraadslid Therese Vanneste stapt op na schorsing

Raadslid Therese Vanneste: "We raken er wel uit." © MM
Redactie KW

Het stond na enkele opmerkelijke tussenkomsten in de Bredense gemeenteraad in de sterren geschreven en is intussen ook bevestigd: Therese Vanneste, verkozen op de lijst van N-VA Bredene, zetelt voortaan als onafhankelijk gemeenteraadslid.

Therese Vanneste gooide zich tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 voor het eerst in de politieke strijd. Ze veroverde vanop een 13de plaats op de kartellijst N-VA/Open VLD 166 voorkeurstemmen en werd hiermee verkozen in de gemeenteraad, waar ze samen met Vicky Dereere en Annuschka Steen de N-VA-fractie zou vormen.

Vanneste had zich de voorbije jaren vooral tijdens het vragenkwartiertje voor de gemeenteraad geprofileerd als een furieus tegenstander van het lokaal zwerfkattenbeleid. Ze schuwde hierbij zelden ongezouten taal richting milieuschepen Jens Vanhooren en zijn collega’s.

Ook tijdens haar eerste maanden als gemeenteraadslid bleef Vanneste de nieuwe milieuschepen Alain Lyneel en het college in vaak ongemeen scherpe bewoordingen de mantel uitvegen.

Dat bleef niet zonder gevolg. Vanneste werd omwille van haar “conflictueus gedrag” recent door het arrondissementeel bestuur van N-VA voor 4 maanden geschorst.

“Ik kreeg de kans om me te verdedigen, heb een en ander even laten bezinken en ben tot de conclusie gekomen dat ik beter als onafhankelijke verder ga”, gaf Therese Vanneste deze week aan. “Ik ben jarenlang weggepest in de partij omwille van mijn standpunten rond zwerfkatten, dierenleed en integratie. In verband met dit laatste thema: ik ben al langer buddy van een allochtoon gezin en weet dus goed waarover ik spreek.”

Te fel

Vanneste geeft wel toe dat ze de zaken eerder misschien wat te fel benoemde. “Anderzijds, je moet toegeven dat ik mijn mandaat uitgerekend op basis van mijn sterke standpunten heb veroverd. Ik wil daar nu de vruchten van plukken en mijn mandaat als onafhankelijke verder invullen. Die positie biedt me bovendien de kans op een positieve(re) manier het gesprek met de meerderheid aan te gaan. Ik heb trouwens al met leden van die meerderheid gepraat en ben tot de conclusie gekomen dat we er wel uitraken…”

Ik ben jarenlang weggepest in de partij omwille van mijn standpunten

Vicky Dereere, fractieleider van N-VA in de gemeenteraad, bevestigde deze week dat haar partij Vanneste had geschorst. “De beslissing was gevallen na overleg met het nationale bestuur. De teamspirit stond de jongste tijd onder druk door Thereses aanpak. Het werd ook steeds moeilijker om met haar samen te werken. Met deze schorsing wilde de partij aantonen dat het zo niet verder kon. Voor alle duidelijkheid: na deze schorsingsperiode was een terugkeer van Therese niet uitgesloten. Het was perfect mogelijk om de draad opnieuw op te pikken. Maar Therese heeft hier anders over beslist.”

Anders stemmen

Door het vertrek van Vanneste telt de kartelfractie nu nog 3 leden: N-VA’ers Vicky Dereere en Anuschka Steen en Open VLD’er Anthony De Zutter.

“Die samenwerking verloopt vlot, ook al stemmen we soms anders. Maar voor elke gemeenteraad hebben we samen met Open VLD Bredene een fractievergadering. Op dit vlak verandert er niets”, besluit Dereere.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier