Gemeenteraad neemt afscheid van korpschef Het Houtsche

© HV
Redactie KW

In de jongste gemeenteraad werd de gemeentelijke bijdrage in de begroting van politiezone Het Houtsche goedgekeurd. De dotatie per inwoner ligt in Zedelgem bij het laagste kwart van alle politiezones, verduidelijkte korpschef Eddy Van Daele voor de laatste maal de cijfers. Eind dit jaar trekt hij bij zijn korps de deur achter zich dicht.

“U zet binnen afzienbare tijd een punt achter uw carrière binnen de orde- en politiediensten, waar u sinds 1978 actief bent. Ik mag u feliciteren met een mooie carrière en uw ervaring die u heeft aangewend voor het maatschappelijk belang”, bedankte Zedelgems burgemeester Annick Vermeulen als hoofd van de lokale politie van een van de drie Het Houtsche-gemeenten.

“U was in uw carrière rijkswachter, vervolgens politie-agent, politie-agent-brigadier, daarna adjunct-politiecommissaris en vanaf 1 april 2000 tot in september 2001 commissaris van de politie in de gemeente Lichtervelde. U werd vervolgens commissaris van de politie en korpschef en bent sinds 2004 tot op heden hoofdcommissaris en korpschef. Een mooi palmares aan verdiensten. U draagt samen met ons als gemeentelijke autoriteit de verantwoordelijkheid om te werken aan de orde en de veiligheid in de gemeentes binnen de politiezone Het Houtsche. Bedankt voor uw inzet, samenwerking en kunde. Zedelgem zal verder goed samenwerken met uw waarnemend opvolger commissaris Alain Van Acker vanaf 1 januari 2020.”

Op de vraag van N-VA-gemeenteraadslid De Wispelaere, “welk lokaal beleid steekt er achter de begrotingscijfers?”, antwoordde korpschef Van Daele dat een versterkte wijkwerking een van de krijtlijnen is. Politie-inspecteurs moeten meer tijd effectief op straat kunnen dienst doen. De verschillende problemen eigen aan een wijk behoeven een preventieve aanpak en een betere opvolging, stelt hij. “Het beeld dat mensen van een lokaal korps hebben, hangt sterk af van hoe burgers met de politiemensen op straat in aanraking komen. Na bevraging blijkt dat in onze zone prima mee te vallen. Een politiekorps is op dat vlak nochtans niet de meest gegeerde sector”, vulde korpschef Van Daele verder aan.

“Na de zeer goeie samenwerking met het Zedelgems schepencollege en de politieraad en de gemeentediensten is het belangrijk dat we er kunnen voor zorgen dat het in onze drie gemeenten veilig en leefbaar blijft. Het was voor mij een eer om jullie achttien jaar te mogen dienen. In Nederland heet een politieman ook wel een diender, nog altijd de beste omschrijving van hoe een politieman of -vrouw moet zijn. Ik dank u.”

(HV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier