Gemeenteraad Lendelede laat belastingen ongemoeid

© iStock
Redactie KW

In de laatste gemeenteraad van deze legislatuur werd toch nog het budget (de vroegere begroting) 2019 besproken en goedgekeurd door de CD&V-meerderheid. De opcentiemen blijven op 1180 en de personenbelasting op 8 procent. De voltallige oppositie onthield zich.

Ondanks de bespreking van het budget 2019 was er geen animo bij de bespreking, waarschijnlijk ook al omdat het de laatste raadzitting was van deze legislatuur en er volgend jaar in de nieuwe gemeenteraad maar liefst 8 nieuwe raadleden zullen zetelen. De opcentiemen blijven op 1180 en de personenbelasting op 8 procent.

Nieuwe opportuniteiten

“In de periode van 2019 tot 2021 is er dankzij de taxshift van de federale regering voor de burgers een belastingvermindering van 450.000 euro, van 2022 tot 2024 komt daar nog een keer 611.000 euro bij”, zegt schepen van Financiën Rudy Rommens (CD&V). “Dat is meer dan 1 miljoen euro minder dat de Lendeledenaren zullen moeten betalen in die jaren. Vandaar dat we de personenbelasting, ook uit veiligheidsoverwegingen, niet moeten verminderen. Wat niet wil zeggen dat we dit niet zullen doen als er zich nieuwe opportuniteiten voordoen. Ook de schuld zal eind 2019 met bijna 4 miljoen euro verminderd in vergelijking 2011. En in 2019 investeert Lendelede met eigen middelen. We sluiten geen leningen af.”

Burger zorgde voor meer belastinginkomsten

Francis Bonte van Samen voor Lendelede vindt dat het budget 2019 ook nu weer sterk overschat is. “Je moet als gemeente een zekere veiligheidsmarge in acht nemen, maar als die veiligheidsmarge té groot is, kan je de kosten niet meer in de hand houden. Alleen vindt mijn partij dat er wel reden is om een belastingverlaging te doen, omdat de belastingvermindering die er door de taxshift komt, niet vanuit het gemeentebestuur komt maar vanuit de federale regering. De 2,5 miljoen meer ontvangsten die voortkomen uit de verhoging van de belastingen enkele jaren geleden, zijn dus wel door de burger betaald. Die burger zou nu wel eens een belastingvermindering kunnen krijgen.” Els Moerman van de N-VA sloot zich bij deze redenering aan.

(IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier