Gemeenteraad Lendelede: hoe zelfs in een nooit geziene crisis politici geen brug kunnen slaan

© belga
Redactie KW

De CD&V-meerderheid wilde in de online gemeenteraadszitting van donderdagavond wel een taskforce met oppositiepartijen en experten oprichten om de coronacrisis aan te pakken… als de N-VA haar eigen bijgevoegd punt om een werkgroep op te richten liet vallen. Of hoe zelfs in een nooit geziene coronacrisis politici geen brug kunnen slaan.

De eerste live streaming van de gemeenteraadszitting is niet verlopen zoals het zou moeten. Heel wat burgers reageerden van thuis uit dat de gesprekken gewoonweg onverstaanbaar waren. Op vraag van de N-VA, die al twee keer een schorsing van de zitting had gevraagd om de geluidsproblemen op te lossen, worden de opnames online gezet op de website van de gemeente.

Vicky Devreese legde bij het begin van de zitting de eed af als nieuw gemeenteraadslid voor ‘Trots op Lendlee’, in opvolging van Kimberly Tanghe die als jeugdconsulent bij de gemeente Staden aan de slag gaat.

Heet hangijzer

Heet hangijzer was het bijgevoegd punt van de N-VA-fractie om een werkgroep (taskforce) op te richten met vertegenwoordigers van alle partijen. “Om via allerlei voorstellen de nadelige gevolgen van de coronacrisis voor burgers, lokale bedrijven, zelfstandigen en verenigingen zoveel mogelijk te beperken”, zegt N-VA-fractieleider Gudrun Debrabandere.

“Maar dat was, zoals te verwachten viel, niet wat de CD&V-meerderheid wilde. Die stelde voor om N-VA en Trots op Lendlee toe te voegen aan ‘hun’ werkgroep, aangevuld met experten en mensen uit de adviesraden. “Maar dat kan alleen als de N-VA haar bijgevoegd punt laat vallen”, zei burgemeester Carine Dewaele (CD&V).

Duidelijke nee

En daar ging de N-VA uiteraard niet op in. “We konden in de eerste plaats ons bijgevoegd punt om een werkgroep op te richten met nog enkele concrete maatregelen niet laten vallen om dan in een werkgroep te stappen die de meerderheid voorstelt”, aldus Gudrun Debrabandere. “Bovendien, buiten de door de overheid verplichte ‘sanitaire’ maatregelen kwam de meerderheid tot op vandaag ook niet verder dan het afschaffen van een terrassentaks en het bellen naar senioren.”

Na een korte schorsing vroeg de N-VA stemming over haar bijgevoegd punt. De meerderheid stemde tegen het voorstel en Trots op Lendlee stemde mee met de N-VA wat de oprichting van de werkgroep betreft. De andere voorstellen onthield ‘Trots’ zich.

Francis Bonte van ‘Trots op Lendlee’ begrijpt niet dat dat er in deze coronatijd niet boven de partijgrenzen kan samengewerkt worden. “We waren bijna tot een akkoord gekomen, maar uiteindelijk werd over alle onderdelen van het bijgevoegd punt individueel gestemd waardoor er op vandaag geen uitgebreider taskforce komt. Jammer! Maar wij willen, ook nu nog altijd, samenwerken.”

(IB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.