Gemeenteraad Langemark: meer veiligheid voor de Madonna

Het rondpunt aan het Onze-Lieve-Vrouwebeeld kent bijval bij hardrijders. © pco
Redactie KW

De gemeenteraad van Langemark gaat in zomerreces. Op de laatste zitting voor de zomer werd een pamflet van buurtbewoners uit de Madonna in de raad gedropt.

Aan een hoog tempo werd de agenda afgewerkt, met amper tussenkomsten en stemmensalvo’s van goedkeuring. De trein milderde vaart toen Frans Vandeputte (CD&V) goede punten gaf voor de werken aan het kerkhof in Langemark. Schepen Lieven Vanbelleghem (CD&V) reageerde op de renovatie. “Er is daar een misstap begaan door het afgraven van de bovenbouw van de kinderperkjes. Dat behoorde niet tot de opdracht. Deze fout is niet recht te zetten.”

Dan was het de beurt aan Francky Barbier (SP.A), die vroeg iets te doen aan de laagvliegers aan het rondpunt van de Madonna. “We kunnen alleen maar de raad geven om aangifte te doen bij de politie”, zei burgemeester Alain Wyffels (CD&V).

Buurtbewoners ‘geblokkeerd’ door twee kranen

Op de terugkerende vraag van Francky Barbier antwoordde schepen Lieven Vanbelleghem dat aannemer Degro in september de drempel aan de kerk van de Madonna zal verwijderen. Het verkeer zal omgeleid worden via de Kerkstraat.

Vandaar verhuisde de varia onvermijdelijk naar de Houthulstseweg. “Deze morgen konden buurtbewoners niet vertrekken naar hun werk”, zei Peter Vantomme (N-VA). “Ze werden geblokkeerd door twee kranen van de aannemer Norré-Behaegel. Kan daar geen planning opgemaakt worden die aan de mensen wordt meegedeeld”, wou het raadslid weten.

“De laatste drie maanden vergaderen we telkens met een advocaat. De aannemer is verplicht om altijd een uitweg te voorzien voor de bewoners. We hebben zelf al planningen opgesteld die we op zondagmorgen verdeelden in de brievenbussen. Een dag later deed de aannemer doodleuk iets anders“, zei een ontgoochelde schepen van Openbare Werken Lieven Vanbelleghem (CD&V). “Er zijn op de werf al twee externe opzichters. Er kunnen gewoon geen afspraken gemaakt worden met die firma.”

Verkeersveiligheid in de Klerkenstraat

Via N-VA kwam een pamflet over ‘verkeersveiligheid in de Klerkenstraat’ van de buurt in de Madonna in de raad. Dominique Cool (N-VA) vroeg waarom sommige voorstellen voor meer verkeersveiligheid al dateren van 2010. Marleen Soete (CD&V) somde een aantal knelpunten op langs de school die al weggewerkt zijn. “Schepen Vanbelleghem zal de bundel lezen en daarop terugkomen. Ondertussen zijn snelheidsmetingen uitgevoerd. Daar wordt te snel gereden. Iemand behaalde 207 km/u. We zullen zoals gevraagd bloembakken zetten, maar in Sint-Juliaan werd ik afgeblaft door N-VA en moest ik die bloembakken weghalen.”

Volgens N-VA kan je de situatie van Sint-Juliaan niet vergelijken met de verkeerssituatie in de Madonna.

(pco)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier