Gemeenteraad heeft vragen bij de toekomst van de Sint-Franciscuskerk

© SLW
Redactie KW

Vanaf 15 maart is de Sint-Franciscuskerk in Menen onttrokken aan de eredienst. De gemeenteraad had heel wat vragen bij de toekomst van de kerk.

Eddy Vandendriessche (Vlaams Belang) is benieuwd naar hoe de ruimte zal ingevuld worden, en wat er met de erfgoedstukken zal gebeuren. Philippe Mingels (Groen) deelt die bezorgdheid en vraag zich af of de ruimte niet voor andere geloofsgemeenschappen kan aangewend worden. Laurent Coppens (CD&V) – die trouwens door het huidig bestuur steevast als ‘schepen Coppens’ wordt aangesproken – mist het verslag van de haalbaarheidsstudie in het dossier. Hij wijst er ook op dat hij in de vorige legislatuur heel wat aan deze dossiers gewerkt heeft. Het kerkenplan is trouwens al lang een zorg van de stad, veel langer dan vandaag. Ook Fré Vandamme (CD&V) vraagt naar de scenario’s die onderzocht worden.

Schepen van erfgoed en kerkfabrieken Griet Vanryckegem (N-VA) verwijst naar de participatiemomenten die afgelopen jaar werden georganiseerd door Leiedal, rond de toekomst van alle Meense kerken. “De inboedel van de Sint-Franciscuskerk is beschermd. De haalbaarheidsstudie ligt nu nog niet voor omdat ze nog niet af is. We moeten bekijken wat haalbaar is – ook financieel. Er moet rekening gehouden worden met veiligheid, sanitair, enz… Alles in overleg met erfgoed en steeds op zoek naar een duurzame oplossing. Iedereen is welkom de ruimte te huren, ook andere geloofsgemeenschappen, maar het is een openbare ruimte van de stad die als dusdanig zal kunnen gereserveerd worden.”

De scenario’s die uit de participatiemomenten naar voren kwamen waren ruimte voor cultuur, ruimte voor verenigingen, ruimte voor academie. “Waarom maak je daar geen bibliotheek. Het zou een extra trekker zijn voor het centrum?”, vraagt raadslid Vandamme. “De bibliotheek sluit aan bij de cultuurfunctie, bij wat er gebeurt in het CC ook. De bib heeft in de kelder ook een uitgebreid archief. Het werd overwogen, maar er werd niet voor geopteerd”, antwoordt schepen Vanryckegem.

(SLW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.