Gemeenteraad en vrijwilligers ontstemd over containerwissel

De rode containers van Wereldmissiehulp werden vervangen door deze groene exemplaren voor een commerciële firma. © XC
Redactie KW

De rode kledingcontainers aan de school in Kaster, de parochiezaal de Ark in Anzegem en aan het Sint-Vincentius werden door IMOG daags vervangen door groene exemplaren. Het verschil? De groene containers verkopen de ingezamelde kleren om winst te maken. De kledij in de rode containers kreeg een tweede leven in de derde wereld. De vrijwilligers die de containers leeg maakten, zijn misnoegd. De gemeenteraad volgt hen hierin.

“IMOG speelt helaas ‘cavalier seul’ en stelt de gemeente voor voldongen feiten. De oude containers kunnen niet meer terug. Het is een regionale bevoegdheid en daar hebben we niks meer op te zeggen. In eerste instantie wou IMOG voor 100 procent commerciële containers plaatsen, dat hebben we kunnen terugbrengen naar de helft. Maar de containers ergens in de buurt zetten van de oude getuigt van weinig respect. Het is een spijtige zaak”, zegt Jeremie Vaneeckhout (INZET), schepen van Omgeving op de laatste gemeenteraad.

Jarenlang hebben vrijwilligers de containers op tijd en stond leeg gemaakt. Ook zij staan nu met lege handen toe te kijken. “We hadden in de parochie Kaster-Anzegem containers van Wereldmissiehulp. Onder andere aan de kerk in Kaster en aan De Ark in Anzegem. Vrijwilligers zoals Marnix Depraetere aan de school in Kaster haalden de containers leeg. Die kleren gingen dan naar een van de gebouwen van het Sint-Vincentiusklooster in Anzegem”, vertelt Roland Caes.

In het klooster werden de gedoneerde kleren gesorteerd om dan met de vrachtwagen te vervoeren naar Boechout. “Plots waren de containers weg. We wisten helemaal van niks. We hebben zelf naar Wereldmissiehulp moeten bellen om informatie te krijgen. Het is het laatste wat die mensen nog doen. Omdat ze wisten dat de kleren naar arme mensen gaan. We hadden er ons contentement in, voor een goed werk. Nu kunnen we ons niet meer inzetten voor de armen in de wereld. Het betaamt niet”, besluit Roland Caes.

(XC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier