Gemeenteraad De Panne verwelkomt twee nieuwe raadsleden

Pascal Demuysere overleed vorige maand aan kanker, hij wordt opgevolgd door Marleen Rabaey. © gemeente De Panne
Redactie KW

Marleen Rabaey neemt voor ACT!E de plaats in van Pascal Demuysere die overleden is aan kanker. Sabine Vandermaelen neemt het zitje van Frans Buyse in voor oppositiepartij CD&V. Buyse neemt ontslag nadat hij ‘zijn’ jukeboxmuseum definitief op slot zag gaan.

Pascal Demuysere overleed vorige maand na een moedige maar ongelijke strijd tegen kanker. Zijn zitje in de gemeenteraad neemt Marleen Rabaey over. “Het is met een dubbel gevoel”, reageert ze. “Enerzijds is het wrang want we missen Pascal heel erg en niemand kan hem vervangen. Aan de andere kant zal ik me 100 procent inzetten voor een beter en dynamisch De Panne en Adinkerke.”

Eerbetoon aan Pascal

Bij het begin van de gemeenteraad in De Panne werd een minuut stilte gehouden voor Demuysere. “Pascal redeneerde altijd vanuit het democratisch belang”, schetst partijgenoot Wim Janssens. “Ooit kregen we na een vergadering van de intercommunale IWVA een blikken doos vol koekjes. De eerstvolgende gemeenteraad had Pascal die mee om uit te delen aan de raadsleden want de IWVA, daarin zit het belastingsgeld van iedereen en dus mochten de vertegenwoordigers van de burgers meedelen in de koekjesvreugde.” Burgemeester Bram Degrieck (Het Plan-b) betreurt dat De Panne niet langer kon profiteren van zijn ideeën. Cultuurschepen Cindy Verbrugge (N-VA) denkt terug aan de opening van Beaufort. “Hij zei toen dat hij zou vechten tot de laatste dag maar dat die laatste dag er nog niet was.” Ook vanuit de oppositie kwamen lofbetuigingen van Pol George en Ann Vanheste.

Frans Buyse stopt

Niet enkel Pascal werd vervangen. Verrassend genoeg ook Frans Buyse van CD&V. Sabine Vandermaelen neemt zijn zitje in op de gemeenteraad. “Ik stop met gemengde gevoelens want ik deed die lokale politiek graag”, reageert de huisarts. “Ik houd geen vijanden over aan de politiek. Ik heb leren beseffen dat je niet alles kan realiseren wat je zou willen.” En daarmee doelde hij op het jukeboxmuseum dat hij de vorige legislatuur nog snel had kunnen openen maar dat de meerderheid op slot deed. “Toen de sluiting definitief werd, heeft Frans meteen beslist om te stoppen”, vult partijgenoot Pol George aan. “Frans zette in 2006 zijn eerste politieke stappen bij de toenmalige Vrije Democraten en werd direct verkozen. Het jukeboxmuseum was zijn stokpaardje.” Burgemeester Bram Degrieck bedankte Frans en vond zijn ontslag een spijtige zaak. “Soms krabde ik eens in mijn haar bij een zoveelste idee van Frans. Onze visies strookten niet altijd. Hopelijk blijft Frans ons dat niet kwalijk nemen.” (GUS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier