Gemeenteraad buigt zich over archeologische vondsten van de Kemmelberg

Jean-Luc Putman was de 'leading man' in het Kelten-project. We zien hem samen met zijn medewerkers Marc Soenen en Sarah Dalle. © EF
Redactie KW

Op de gemeenteraadsagenda stonden hoofdzakelijk aktenames van beslissingen van het OCMW, agenda’s voor vergaderingen van intercommunales en twee patrimoniumdossiers die al goedgekeurd waren, maar waarvan de akte nu definitief in de gemeenteraad kwam. Alleen het dossier van het archeologische onderzoek op de Kemmelberg van meer dan 50 jaar geleden startte een discussie op.

De eerste opgravingen dateren van 1963 toen er potscherven werden gevonden in de diepe geulen veroorzaakt door een motorcrosswedstrijd. Dat was het begin van een groot archeologisch onderzoeksproject, vooral in de jaren ’70 en ’80, op verschillende locaties op de Kemmelberg. Alle materiaal en onderzoeksresultaten van vijftig jaar archeologisch onderzoek op de Kemmelberg werden in 2012 gebundeld. Deze coördinatieopdracht werd door de provincie toevertrouwd aan het Ename Expertisecentrum voor Erfgoedontsluiting vzw.

Neanderthalers

“Het is de collectie over de archeologische opgravingen op de Kemmelberg tijdens de jaren ’60, ’70 en ’80. Tijdens deze opgravingen werden heel wat interessante vondsten gedaan, onder meer uit de periode van de Kelten en zelfs van de Neanderthalers. Al deze vondsten worden nu aan de gemeente geschonken. We zullen ze goed bewaren in het erfgoeddepot in Ieper, maar ook gebruiken voor nieuwe tentoonstellingen en projecten tijdens de komende jaren”, aldus schepen Wieland De Meyer (Gemeentebelangen).

Een eerste tentoonstelling met vondsten wordt ten vroegste in 2021 op de bovenste verdieping van het bezoekerscentrum gepland. “Het betreft geen grote spectaculaire vondsten, zeker niet als je die vergelijkt met plekken in Frankrijk als Chatillions sur Seine of musea in de Dordogne”, duidt Stefaan Decrock als diensthoofd Toerisme het dossier. “Er zitten wel pronkstukken tussen die het boeiende verhaal van de Kelten illustratief kunnen ondersteunen.”

Educatief pakket

“Aan het archeologische onderzoek hangt ook de digitalisering van alle opgravingsdossiers vast en er werd een educatief pakket voor het lagere onderwijs, met name De Glorie van de Prehistorie, samengesteld. Het zijn drie archeologiekoffers en de reconstructie van de Keltische kledij. Dit zeer mooi uitgewerkte aanbod werd toch al een vijftiental keer uitgeleend”, gaat Stefaan Decrock verder.

Vanuit de oppositie kwam de vraag om met de collectie iets te doen op de plaats waar de opgravingen gebeurden. “Dat is nog altijd de Kemmelberg”, aldus Bernard Heens (CD&V) die meteen het voorstel lanceerde om de militaire toren boven de op de Kemmelberg daarvoor te gebruiken. “Op de Kemmelberg kan het toerisme nieuwe impulsen gebruiken en het Keltische verhaal van de Kemmelberg zou perfect in die toren kunnen worden ondergebracht.”

Schepen Etienne Cloet (N-VA) gaf mee dat er al gesprekken met de legertop lopen. (MDN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier