Gemeenteraad Anzegem schiet meerjarenplan nipt af

"Een uitdaging van jewelste", zo begon de powerpoint van gemeenteraadslid Maurice Vanmarcke die de tekorten in het meerjarenplan aan het licht bracht. © XC
Redactie KW

Afgelopen gemeenteraad werd het meerjarenplan dat voorgesteld werd door schepen van Financiën Johan Delrue afgeschoten. Na een overtuigend betoog met powerpointpresentatie door oppositielid Maurice Vanmarcke keurde de gemeenteraad met 12 tegen 11 stemmen het meerjarenplan af. De nieuwe legislatuur zal nu met een nieuw meerjarenplan voor de dag moeten komen.

“Wat er echt niet klopte was dat de jaarlijks terugkerende investeringen, bijvoorbeeld het opstellen voor een Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP), het heraanleggen van voetpaden en fietspaden, betonstroken repareren, de aankoop van muziekinstrumenten voor de academies of materiaal voor de technische dienst zoals schoppen, werkkleding, … op nul euro stond. De gemeente zou dus de komende jaren daar geen geld aan uitgeven. Dat is onlogisch, dat kan gewoon niet“, zegt uittredend oppositielid Maurice Vanmarcke (CD&V – Eendracht). Tijden de gemeenteraad kwam het tot een stemming waarbij de partij CD&V – Eendracht tegen stemde. Oudgedienden Davy Demets en Yannick Ducatteeuw, die in december vorig jaar overliepen naar Inzet, stemden voor het meerjarenplan.

Afspraak gebroken

Schepen Rik Colman (CD&V – Eendracht) kon het meerjarenplan niet aanvaarden. “In het voorstel dat op de tafel lag zat een nieuwe belasting, een belasting op reclame drukwerk of ongeadresseerd drukwerk. Die zou jaarlijks 65.000 euro opbrengen, hoewel daar ook nog de kost af moet van het personeelslid dat dat moet controleren. We hadden nochtans in 2012 afgesproken in ons beleidsplan om geen extra of nieuwe belastingen in te voeren, noch de belastingen te verhogen. En plots wordt gebroken met die afspraak en dat was voor ons reden genoeg om te beslissen dat we hier niet aan meedoen. We willen de nieuwe ploeg niet belasten met iets waar ze misschien zelf niet gelukkig mee zijn. Het is ook niet aan de oude legislatuur om nu nog nieuwe belastingen in te voeren. Als ze dat willen doen, moeten ze maar wachten tot de nieuwe legislatuur in voege is”, zegt de schepen.

Nieuw meerjarenplan

De nieuwe meerderheid zal nu een nieuw meerjarenplan moeten opmaken. “Het zal een moeilijke oefening zijn, de nieuwe ploeg zal de handen uit de mouwen moeten steken. Of ik hier tevreden over ben? Hier kan ik niet tevreden over zijn, ik ben wel opgelucht dat we nu kunnen werken naar een correct plan“, besluit Vanmarcke nog. De lopende betalingen kunnen nog gedaan worden, zoals het betalen van elektriciteitsfacturen of de lonen van het personeel. Alles wat in het vorige meerjarenplan (uit 2017, n.v.d.r.) kan nog doorgaan. Maar nieuwe uitgaven, zoals de dotatie voor de nieuwe politiegebouwen van zone Mira, zijn niet meegerekend.

Ontgoocheling

“We zijn zeer ontgoocheld in de coalitiepartners, ik vind het betreurenswaardig dat ze op die manier afscheid nemen. We hebben heel goed kunnen samenwerken de vorige zes jaar. Ze hebben blijkbaar de verkiezingen heel slecht verteerd. Er werd tegen gestemd, zelfs door de eigen mensen. We zijn bezig met het oplossen, we zullen het ook oplossen. We zullen er niks aan veranderen, het is wat het is, het klopt wettelijk, het eindigt boven nul. Er is geen ruimte voor investeringen door de grote werken van zone Mira en de nieuwe brandweerkazerne. De burgers moeten zich absoluut geen zorgen maken, de financiën zijn zeker niet slecht. We ontkennen niet dat er veel op ons afkomt, maar we hebben al een actieplan. We willen de gemeente rendabeler maken”, besluit schepen van Financiën Johan Delrue.

(XC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier