Gemeentehuis Ardooie breidt uit

Zo moet het gemeentehuis er straks uit zien. (GF) © (GF)
Redactie KW

Uit het overzicht van de jaarrekeningen blijkt dat de gemeente nog altijd financieel kerngezond is. Op de gemeenteraad werden verder nog de plannen voor de verbouwing aan het gemeentehuis goedgekeurd. Door de komst van het OCMW moet de politiedienst deels plaats ruimen.

Voor de effectieve agenda kwam de jaarrekening van het autonoom gemeentebedrijf aan bod. Er werd een klein verlies genoteerd van 4.600 euro, maar de algemene schuld blijft zakken.

“Bovendien zijn we er in geslaagd om ondanks de mindere inkomsten de belastingen even laag te houden”, aldus burgemeester Karlos Callens (Open VLD). De revisor had dan ook geen opmerkingen over het verslag. Opvallend: de huidige gemeenteschuld bedraagt zo’n 1,6 miljoen euro. Als er geen nieuwe leningen worden aangegaan en de huidige situatie kan worden aangehouden, zakt de schuld tegen eind 2020 onder het miljoen. De burgemeester maakte zich ook sterk dat de belastingen de komende jaren ook niet zullen verhogen. “De hoogste kost blijft ons personeel, maar door in te zetten op kwaliteit, kunnen we kostenefficiënt werken.”

Sterilisatie

“Als de gemeente financieel zo goed boert, is er misschien wel een subsidie mogelijk om zwerfkatten te steriliseren of castreren”, merkte Veerle Dejaeghere (SamenPlus) op. De burgemeester zag daar het nut niet van in. “Het zwerfkattenprobleem bij ons is bijzonder klein, dus ik denk niet dat er veel interesse is. Bovendien,” zo antwoordde hij scherp, “lijkt het me logisch dat de beleidsvoerders die dit hebben ingevoerd op nationaal niveau er dan meteen een subsidie aan koppelen, in plaats van de rekening alweer door te schuiven naar de gemeente.

Tijdens een overigens rustige gemeenteraad was het interessantste punt de uitbreiding van het gemeentehuis. Omdat vanaf 1 januari de diensten van het OCMW samengebracht worden met de gemeentelijke diensten, was het opportuun om de twee ook fysiek samen te brengen. “Alleen hadden we niet genoeg met de politiebureaus en de extra kantoortjes in het archief”, aldus de burgemeester. De politie in het voormalige gemeentehuis onderbrengen – waar vandaag het OCMW is – was ook geen optie, omdat het gebouw te groot is en de centrale werking belangrijk is. Wat er met het voormalige gemeentehuis gebeurt, ligt nog niet vast. Wellicht wordt daar een soort infopunt gemaakt. De mogelijkheden worden volop bekeken.

Concreet werd er nu geopteerd om een bijgebouwtje te creëren, met een ontvangstruimte en bureaus voor de politie, terwijl het OCMW haar intrek neemt in de huidige politiekantoren. De garages verdwijnen en de parkeerplaatsen worden ondergebracht in vier carports. Er wordt een aanbesteding gemaakt, die de burgemeester dit jaar nog rond wil krijgen. Kimara Goethals (SamenPlus) vroeg of de speeltuigen verdwijnen, maar die blijfven weldegelijk behouden, klonk het. Kurt Eeckhout (N-VA) vroeg zich af waarom er geen tweede verdieping werd gemaakt, maar volgens burgemeester Callens zou dat architecturaal te bombastisch geweest zijn. (BVB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.