Gemeentebestuur wil verstrekkende coronamaatregelen

Redactie KW

Woensdag 29 juli om 14u ging de videoconferentie met 64 West-Vlaamse burgemeesters van start om regionale coronamaatregelen uit te werken. Het gemeentebestuur van Anzegem kwam uitzonderlijk op dinsdagavond 28 juli bijeen voor een spoedoverleg, wat resulteerde in een verstrekkend voorstel. “We kiezen voor een drastische aanpak waarbij we alle gemeentelijke infrastructuur sluiten tot nader te bepalen datum”, stelt burgemeester Gino Devogelaere (SAMENéén).

Op dinsdagavond 28 juli kwam het gemeentebestuur van Anzegem bijeen voor een spoedoverleg, met een verstrekkend voorstel als gevolg. Burgemeester Gino Devogelaere (SAMENéén): “We kiezen voor een drastische aanpak waarbij we alle gemeentelijke infrastructuur sluiten tot nader te bepalen datum. Deze verstrengingen zullen we voorleggen aan waarnemend gouverneur Anne Martens. Wij doen dus een voorstel om alle gebouwen van de gemeente te sluiten als verlengstuk van wat de Veiligheidsraad maandag beslist heeft.”

“Geen activiteiten waarbij mensen samenkomen”

“Zo weinig mogelijk sociaal contact en contact binnen je bubbel van 5 personen is de norm”, aldus de burgemeester. “Dan is het aan de gemeente om ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk activiteiten kunnen georganiseerd worden waarbij mensen kunnen samenkomen. Als wij evenementen organiseren, dan geven we aanleiding tot verder sociaal contact. Dat is een verkeerde boodschap. Voorlopig zal het zwembad Aquandé nog open blijven. We wachten af wat er federaal beslist wordt over zwembaden.”

“Enkele concrete voorbeelden van ons voorstel. Op 15 augustus stond een samenkomst van een zeshonderdtal wielertoeristen gepland, vertrekkend in Halle en aankomend in Ingooigem. Die bijeenkomst zou niet kunnen doorgaan. Tien procent van de deelnemers zou uit onze gemeente komen, maar ook uit Limburg, Nederland enzoverder. Het spijt ons ten zeerste, want het is een formidabele organisatie. We zouden graag hebben dat alles zijn normale gang kan gaan. Verder zouden we kaartingen en vinkenzettingen niet laten doorgaan. Over het BK wielrennen van 22 september kan ik nog geen uitsluitsel geven. Ook dat zal ik deze namiddag op tafel leggen. De Belgische Wielerbond wil pas een beslissing nemen op 1 september, maar voor ons als organisatie is dat te laat. Ik begrijp dat ze nu niet kunnen beslissen, maar voor ons is het niet haalbaar om alles dan nog op punt te stellen.

“Onpopulaire maatregelen om coronavrij te blijven”

“Of en wanneer de gouverneur dit voorstel zal goedkeuren, valt af te wachten. Normaal moet het regionale plan in voege gaan op 1 augustus. Misschien worden er zaken geschrapt of zijn de voorstellen te drastisch. Maar dan moet de federale overheid de verantwoordelijkheid op zich nemen en niet doorschuiven naar de burgemeesters. “

“De gemeente Anzegem is nog steeds coronavrij”, haalt Devogelaere opgelucht aan. “Maar we zijn er ons van bewust dat het tij snel kan keren. We moeten er alles aan doen om een nieuwe corona-uitbraak te vermijden. Daarom nemen we onpopulaire maatregelen om wat garantie te bekomen. De volksgezondheid gaat voor alles. Het liefst zie ik ook zo weinig mogelijk mensen van buiten Anzegem naar onze gemeente komen. Ik hou mijn hart vast voor de terugkeer van vakantiegangers.”

(GV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.