Gemeentebestuur wil immokantoren sensibiliseren over de wildgroei aan immoborden

Gemeente Knokke-Heist gaat immokantoren aanschrijven. © DM
Redactie KW

Het gemeentebestuur ziet te veel immoborden in het straatbeeld en wil ze weg. In plaats van harde maatregelen, kiest men nu voor de pen. “Wij gaan de immokantoren aanschrijven en sensibiliseren. Na de zomer maken we een evaluatie”, weet bevoegd schepen Annie Vandenbussche.

Het leek een uitgemaakte zaak. Het college van burgemeester en schepenen wilde tegen het voorjaar de kakofonie van borden van vastgoedkantoren weg uit het straatbeeld. “Dit is visuele vervuiling”, klonk het. Geen Knokke-Heistenaar die hen ongelijk geeft. “Die wildgroei aan immoborden zorgt voor een allesbehalve aantrekkelijk straatbeeld. Aan sommige woningen hangen ze met trosjes. Het zet de kwaliteit van onze gemeente op de helling, want het geeft de indruk dat half Knokke-Heist in uitverkoop staat. Bovendien kunnen die borden bij storm wegwaaien of loskomen”, weet bevoegd schepen Annie Vandenbussche.

Nefast voor uitzicht

Borden verbieden dus. Maar de soep wordt niet zo heet gegeten als ze uitgeschept wordt. Het college geeft er de voorkeur aan om eerst de zachte weg te bewandelen. “Om te beginnen, gaan we de immokantoren aanschrijven en sensibiliseren. We gaan hen aanspreken op het visuele aspect, want niemand vindt dit mooi. Je kan niet ontkennen dat een overvloed aan verkoopborden onze gemeente minder aantrekkelijk maakt. De perceptie ontstaat dat de hele gemeente te koop of te huur is, zeker als borden te lang blijven hangen. Zo’n bord levert misschien persoonlijke publiciteit op, maar het is nefast voor het uitzicht van de gemeente, de sector en de lokale economie. Met het gemeentebestuur zetten we ten volle in op een strategisch commercieel plan. We vragen onze handelaars om samen bij te dragen aan de waarden, kwaliteit, veiligheid, toegankelijkheid, duurzaamheid en visuele aantrekkelijkheid. In ons schrijven vragen we de makelaarskantoren om mee te zorgen voor een aantrekkelijke gemeente. We wijzen hen erop dat het gemeentebestuur van Knokke-Heist, samen met hen, het imago van onze gemeente hoog wil houden”, gaat Annie Vandenbussche verder.

Doorlichting na zomer

“Om de wildgroei aan borden te stoppen, vragen we de makelaarskantoren om creatief te zijn en mee na te denken over alternatieven die de kwaliteitswaarden van Knokke-Heist eer aandoen. Een uithangbord op plaats van vestiging blijft mogelijk. De bekendmaking van een verkoop of verhuur is zeker mogelijk via website of digitale weg. Wenst men toch een aankondiging ter hoogte van een pand: hang dan slechts één bord. Hang de aankondiging van de verkoop of de verhuur bij voorkeur achter het raam of gebruik kwaliteitsvolle bestickering”, vindt de schepen.

“Na de zomer volgt een doorlichting. Als we zien dat er geen gevolg wordt gegeven aan onze oproep, dan gaan we een stap verder en volgen er maatregelen. Maar ik ben overtuigd dat een aanpassing met gezamenlijke goede wil mogelijk is zodat immoborden straks minder prominent in het straatbeeld te zien zijn”, besluit Annie Vandenbussche hoopvol. (Door Dirk Meulders)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.