Gemeentebestuur heeft grote plannen rond woon- en leefkwaliteit in Middelkerke

Middelkerke wil het uitzicht van de gemeente voor de komende 20 jaar aanpakken. (foto LC)
Redactie KW

De gemeente heeft grootse plannen rond de woon- en leefkwaliteit van zijn inwoners. Er komt een update van de stedenbouwkundige verordening rond het oprichten van meergezinswoningen en in samenwerking met een studiebureau wordt ook gestreefd naar een opwaardering van de open ruimtes in de gemeente. Een nieuw ruimtelijk plan moet uiteindelijk mee het uitzicht bepalen van de gemeente voor de komende 20 jaar.

“Onze huizen en appartementen moeten kwalitatiever worden”, zegt burgemeester Jean-Marie Dedecker. “Daarom ook dat we enkele ingrijpende updates laten opnemen in de stedenbouwkundige verordening voor appartementsgebouwen. Ondertussen wordt ook sterk gecontroleerd op de bewoonbaarheid van de oudere appartementsgebouwen. Bouwen aan Middelkerke is trouwens een van de eerste punten uit ons beleidsplan dat we hebben voorgesteld.”

De huidige stedenbouwkundige verordening inzake het oprichten van meergezinswoningen dateert al van 2007. Voor een aantal problemen en knelpunten inzake de bewoning dient er een oplossing te komen zodat de woonkwaliteit verbeterd kan worden. “Zowel de bewoonbaarheid als de woonkwaliteit van een studio of een appartement wordt mee bepaald en heeft zelfs in grote mate te maken met de bewoonbare oppervlakte. Het is evident dat naarmate er meer mensen wonen in de studio of het appartement dat de bewoonbare oppervlakte ook groter moet zijn. Wie in Middelkerke een nieuw gebouw wil zetten zal verplicht een kwalitatief en comfortabel ontwerp moeten voorleggen. In het verleden was dit veelal anders en werd gebouwd om snel te kunnen voldoen aan de grote vraag naar voordelige en kleinere appartementen,” aldus de burgemeester.

Onze huizen en appartementen moeten kwalitatiever

Onder het motto hoe meer bewoners, hoe meer oppervlakte komt er nu een nieuwe verordening. Een studio van pakweg 17m² zal niet meer kunnen en moet minstens een bewoonbare oppervlakte hebben van 45m², appartementen met een slaapkamer moeten een bewoonbare oppervlakte hebben van 55m², een appartement met twee slaapkamers komt uit op 70m² en een appartement met drie slaapkamers op 85m². 100m² wordt dan de minimumnorm voor appartementen met meer slaapkamers.

Oude wijken aanpakken

Ook het verschil tussen bouwen in de toeristische en de niet-toeristische zone valt weg. Dat betekent dat nieuwe gebouwen op het hele grondgebied zullen moeten voldoen aan dezelfde kwaliteitseisen. Dat moet zorgen voor een hogere woonkwaliteit, maar er wordt ook gewerkt aan een betere leefkwaliteit.

In de gemeente bestaat ook een grote huurmarkt. Tegen 2024 zal elke huurgelegenheid een volwaardig conformiteitsattest moeten kunnen voorleggen. “De opmaak van een nieuw beleidsplan ruimte moet de invulling van de open ruimte in Middelkerke opwaarderen en hiervoor werken we nauw samen met de gemeentelijke commissie voor Ruimtelijke Ordening”, zegt Jean-Marie Dedecker.

Zo zijn er onder meer plannen om van de industriezone tussen Nieuwpoort en Middelkerke een woonzone te maken, verouderde wijken aan te pakken en woonbedrijven- en recreatiegebieden beter in te richten. Ter vervanging van verouderde woonblokken in Westende-bad en Middelkerke kan uitgekeken worden naar architecturaal waardevolle hoogbouw.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier