Gemeentebelangen Heuvelland trekt met duo naar kiezer

Ook met de verkiezingen vormen Marc Lewyllie en Wieland De Meyer een tandem. (Foto EF)
Tom Gheeraert

Als Gemeentebelangen in oktober de verkiezingen wint, volgt Marc Lewyllie zichzelf op als burgemeester. Maar in de loop van de legislatuur zal hij de burgemeesterssjerp doorgeven aan schepen Wieland De Meyer.

De algemene vergadering van Gemeentebelangen koos deze week unaniem om een duo als kandidaat-burgemeester aan te duiden. Burgemeester Marc Lewyllie trekt de lijst van Gemeentebelangen en hij zal het burgemeesterschap verder opnemen. Het is de bedoeling dat Wieland De Meyer in de loop van de legislatuur het burgemeesterschap van Marc Lewyllie overneemt.

“Samen met onze coalitiepartner N-VA heeft het hele team van Gemeentebelangen de afgelopen jaren hard gewerkt aan een duidelijk en goed beleid op maat van Heuvelland”, zegt burgemeester Marc Lewyllie. “We zijn trots dat we onze verkiezingsbeloftes hebben kunnen waarmaken. Voor mij was het een voorrecht het team te mogen leiden en ik wil me daar nog graag verder voor inzetten. Een bestuur moet echter ook uitkijken naar vernieuwing en verjonging. De afgelopen jaren heeft Wieland bewezen dat ook hij zeer geschikt is om de taak van burgemeester op zich te nemen. Openheid en transparantie zijn voor ons heel belangrijk als bestuur. Daarom stappen we met dit duidelijke voorstel naar de kiezer.”

Verjonging

Eerste schepen Wieland De Meyer meent dat hij de afgelopen jaren al een tandem vormde met Lewyllie. “En dat willen we nog een tijdje verder zetten”, aldus De Meyer. “Marc Lewyllie heeft zich enorm ingezet om met onze gemeente een vernieuwde koers te varen. Het is dan ook goed om de ervaring van de burgemeester in huis te houden. Ik ben blij dat de partij ons het vertrouwen schenkt om als duo naar de kiezer te trekken. Ervaring én vernieuwing zijn noodzakelijk om een gemeente goed te besturen. Dat we werk maken van verjonging wordt binnenkort duidelijk. De komende weken stellen we een aantal nieuwe en jonge krachten voor die ons team komen versterken.”

“De komende weken stellen we een aantal nieuwe en jonge krachten voor”

Wanneer de overgang dan moet gebeuren, is nog niet helemaal duidelijk. “Er is daar nog geen afspraak over gemaakt. Ik word dit jaar nog voor de verkiezingen 65 jaar en het is sowieso niet de bedoeling om de hele legislatuur als burgemeester aan te blijven”, zegt Marc Lewyllie, die ook niet weet wat hij zal doen nadat hij een stap opzij zal zetten. Wordt hij schepen of blijft hij gewoon gemeenteraadslid? “Dat is nog koffiedik kijken. Het is ook afhankelijk van wat de kiezer zal beslissen. De situatie zal veel duidelijker zijn na de verkiezingen, maar de kans bestaat dat ik dan helemaal stop.”

Oppositie

De oppositie ligt er alvast niet wakker van. “Wat de andere partijen doen, is hun zaak. Ik weet alleen dat het beleid van de huidige bestuursploeg op niet veel trekt. Of het nu Marc Lewyllie of Wieland De Meyer is die burgemeester is, zal daar niet veel aan veranderen”, reageert CD&V-fractieleider Bernard Heens.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.