Gemeente voorziet relancepakket van 500.000 euro

Redactie KW

De coronalockdown zorgt voor verregaande en voorlopig niet in te schatten economische gevolgen. “Deze laten zich ook lokaal voelen. Bredene wil zich daarom wapenen tegen de enorme impact op onze samenleving en voorziet een financieel relancepakket van 500.000 euro”, verzekert burgemeester Steve Vandenberghe.

Het gemeentebestuur bereidt zich voor op post-coronatijden en wil er alles aan doen om de lokale economie boven water te houden. “Wat we effectief aan relancemaatregelen zullen nemen? Het is vandaag nog niet duidelijk wat de exacte gevolgen van deze crisis zullen zijn. Onder andere de duur van de lockdown, die zwaar inhakt op economie en toerisme, zal hierin bepalend zijn”, geeft burgemeester Steve Vandenberghe aan. Het gemeentebestuur wacht een evaluatie van de economische impact voor Bredene echter niet af en voorziet nu al een reserve van 500.000 euro om de heropstart te ondersteunen. Naast het relancepakket voorziet het gemeentebestuur enkele heel concrete maatregelen voor door de coronacrisis getroffen inwoners en bedrijven. “Voorlopig worden geen aanslagbiljetten voor gemeentelijke belastingen meer opgestuurd. Alle betalingsherinneringen en -aanmaningen worden voor onbepaalde duur opgeschort en er worden geen dossiers voor gerechtelijke invordering doorgestuurd. Aanvragen voor betalingsuitstel en afbetalingsplannen zullen dit jaar met de nodige flexibiliteit worden behandeld.”

Huurgelden

Ook bij oppositiepartijen N-VA en Groen wordt intussen nagedacht over hoe Bredene door de crisis kan worden geloodst. “Ik wil benadrukken dat we tevreden zijn over de getroffen maatregelen en de duidelijke en snelle communicatie naar de inwoners. Maar in de lijst aan maatregelen missen we toch enkele belangengroepen”, aldus gemeenteraadslid Vicky Dereere (N-VA). “Ook onze vele sport-, cultuur- en jeugdverenigingen krijgen rake klappen. Laat voor hen bijvoorbeeld de huurgelden vallen. Er zou ook een compensatie moeten komen voor verenigingen die inkomsten verliezen omdat ze hun werking, fuif,… niet kunnen organiseren.” Dereere pleit ook voor ondersteuning van verenigingen die voedselpakketten verdelen. “Lokale handelaars kunnen we dan weer aan mondmaskers, handschoenen, desinfecterende gels,… helpen.” N-VA wil tot slot een financiële tegemoetkoming voor lokale handelaars, die de voorbije weken de deuren moesten sluiten. “Dat kan door specifieke bedrijfs- of toeristische belastingen te beperken.” Koen Uittenhove (Groen) gaf deze week aan dat zijn partij bewust even aan de zijlijn is blijven staan. “Het is goed dat er al nagedacht wordt over hoe we de lokale bevolking kunnen ondersteunen na corona. Wij staan achter het relancepakket.” Groen Bredene wil extra aandacht voor kwetsbare groepen. “Mensen die hun werk verloren omdat ze voordien al een in een precaire arbeidssituatie zaten. Voor hen is er niet altijd het vangnet van sociale zekerheid.” (MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier