Gemeente Staden gaat nieuwe school bouwen : CD&V vreest voor schoolstrijd

De Stadense gemeenteraad keurde op donderdag 26 maart het principiële voorstel goed om een volledig aanbod lager onderwijs aan te bieden in de Gemeenteschool.

Door een vroegere overeenkomst tussen Gemeenteschool en Vrije Basisschool, biedt de vrije basisschool nu enkel het eerste, tweede en derde leerjaar aan, en de Gemeenteschool het vierde, vijfde en zesde leerjaar. Door de beslissing van de gemeenteraad wordt het aanbod van de Gemeenteschool op 1 september 2015 uitgebreid met een eerste, tweede en derde leerjaar. Volgens schepen van onderwijs Marc Bogaert (N-VA) biedt een volledige zesjarige onderwijsstructuur een passend antwoord op de demografische ontwikkeling van de Stadense bevolking. Daarnaast garandeert het volgens de schepen een leefbare autonome school zoals de Vlaamse wetgever in het onderwijsdecreet voorschrijft vanaf het schooljaar 2016-2017.

Nieuw schoolgebouw

Daartoe keurde de gemeenteraad ook de principiële beslissing goed om op de stationssite een nieuwe school te bouwen. Volgens schepen van onderwijs Marc Bogaert heeft de gemeente de intentie om met het gemeenschapsonderwijs – dat momenteel een lagere school in de onmiddellijke nabijheid van de stationssite heeft – als partner met respect voor mekaars eigenheid samen te werken voor het ontwikkelen van een gezamenlijk aanbod inzake onderwijs en voor- en naschoolse activiteiten.

De CD&V-oppositie stemde tegen het voorstel om een volledig aanbod lager onderwijs aan te bieden in de Gemeenteschool en kantte zich ook tegen het ontwikkelen van een brede, open, neutrale school op de stationssite. Volgens CD&V-fractieleider Hans Mommerency is zijn partij niet tegen een brede school, maar daar moeten dan wel alle onderwijsnetten bij betrokken worden. Volgens CD&V is het ontwikkelen van een brede school enkel een excuus om samen met het gemeenschapsonderwijs een school op te zetten. Hans Mommerency zei ook te vrezen voor een schoolstrijd in Staden door het opzeggen van de overeenkomst tussen het vrij onderwijs en de Gemeenteschool. Volgens het oppositieraadslid wordt een concurrentiestrijd georganiseerd die voor niemand een meerwaarde heeft.

(BCH)

Meer gemeenteraadsnieuws in Krant van West-Vlaanderen, De Weekbode editie Roeselare, van vrijdag 3 april 2015.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.