Gemeente Beernem steunt 17 Sustainable Development Goals

© AVH
Arno Van Haverbeke

Met de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen willen de Verenigde Naties tegen 2030 van de wereld een eerlijke, gezonde en veilige plek maken. Om die doelstellingen te halen moeten de doelen overal behaald worden in samenwerking en met hulp van overheden, bedrijven, verenigingen, scholen én burgers. Ook Beernem werkt daar nu aan mee.

De gemeente zal onder andere verder investeren in de zuivering van afvalwater om de zesde doelstelling ‘schoon water en sanitair’ te halen. Tegen midden 2020 moet het afvalwater van de inwoners van Oostveld en Zeldonk aangesloten zijn op de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Aalter-brug. De komende zes jaar volgt ook de infrastructuur voor de inwoners van de Scherpestraat, Beernemstraat, Akkerstraat, Beverhoutsveldstraat en omgeving.

Hernieuwbare energie en duurzame steden

Door deze SDG’s te steunen wil Beernem de klimaatverandering aanpakken. Naast de zuivering van afvalwater lanceerde de gemeente eerder al een project met elektrische deelwagens. Beernemse inwoners kunnen voor dit project intekenen en de deelwagens gebruiken. De zonnepanelen op het dak van de bibliotheek levert groene stroom voor de wagens. Daarnaast gebruikt ook het gemeentepersoneel de wagens. Daarbovenop staan in de drie deelgemeentes van Beernem publieke laadpalen voor elektrische wagens. Deze acties vervolledigen de doelstellingen 7: ‘Betaalbare en duurzame energie’ en 11: ‘Duurzame steden en gemeenschappen’.

Gezondheid en welzijn

Tenslotte tekende de gemeente het charter ‘Gezonde gemeente’ om de derde doelstelling: ‘Goede gezondheid en welzijn’ te verwezenlijken. Met dat charter moeten inwoners maximale kansen hebben op een goede gezondheid en levenskwaliteit. Daarnaast ondersteunt de gemeente initiatieven voor mensen die minder kansen krijgen in het leven. De Sociale Kruidenier biedt producten aan in hun buurtwinkel met een lage drempel voor mensen die het financieel moeilijk hebben. De Kapstok verkoopt tweedehandskleding en speelgoed tegen lage prijzen. Zo voldoet Beernem ook aan de eerste en tweede doelstelling: ‘Geen Honger’ en ‘Geen armoede’.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten