Gemeente Anzegem bouwt schulden fors af

Schepen van Financiën Johan Delrue, is bijzonder tevreden van de resultaten. © XC
Redactie KW

Gemeente Anzegem heeft zijn schuld weten af te bouwen van 21.114.000 euro naar slechts 12.300.000 euro in zes jaar tijd.

De schuldenafbouw komt er dankzij forse inspanningen in de vorm van verkopen, maar ook jagen op subsidies. “Bij het aantreden hadden we beloofd om onze schuld toch zeker voor de helft weg te werken. Dat is ons meer dan gelukt. En daar zijn we bijzonder fier op”, vertelt schepen van Financiën Johan Delrue (Samen Eén). Hij houdt zich sterk dat hiervoor geen belastingsverhogingen nog ontslagen nodig waren. “Binnen onze diensten zijn er natuurlijk afvloeiingen gebeurd die werden opgevangen door het centraliseren van diensten. Ondanks de besparingen en het afbouwen van de schuldenlast hebben we toch heel wat investeringen gedaan. Denk maar aan de heraanleg van een heleboel wegen maar ook de vernieuwingen van onze digitale infrastructuur”, aldus Delrue.

De gemeente verkocht zo onder andere het KSA-gebouw, twee loodsen van de technische dienst en losse stukken grond. De gemeente heeft voor deze oefening heel wat leningen herzien om die aan een lagere rentevoet verder te zetten. Ook werden er betere beleggingen afgesloten, zo werd er zeven miljoen euro geïnd van beleggingen in de kerk. “We hebben ook een jacht op subsidies geopend en dat heeft ons ook veel geld bespaard. Zo kregen we voor de renovatie van de kerk aan de Heirweg 400.000 euro, voor de bouw van het zwembad moeten we nog ruim 575.000 euro krijgen”, weet de schepen. “Er valt zelfs nog meer af te bouwen tot we volledig schuldenvrij zijn. Maar dat zal aan de volgende zijn”, zegt Delrue. (XC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier