https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Geert Bourgeois en Rudy Demotte aangesteld als federale preformateurs

Redactie KW

De koning stuurt Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS) het veld in als preformateurs.

Na meer dan vier maanden informateurschap hebben Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR) maandag hun eindverslag overhandigd aan de koning. Het informateursduo liet verstaan dat er voldoende basis is gevonden voor N-VA en PS om aan tafel te gaan en op zoek te gaan naar overeenstemming met het oog op de vorming van een federale regering.

De koning legt de bal nu, zoals verwacht, in het kamp van de twee grootste partijen in elke taalgroep, N-VA en PS. Hij stuurt gewezen Vlaams minister-president Geert Bourgeois en gewezen Waals minister-president Rudy Demotte het veld in. Zij moeten nagaan of er een paars-gele regering op de been gebracht kan worden. Het paleis verduidelijkt dat ze dat samen moeten doen met de vier andere partijen (MR, Open Vld, CD&V en sp.a) die bij de gesprekken betrokken zijn.

Afspraak is dat het duo Bourgeois-Demotte op maandag 4 november verslag uitbrengt op het paleis.

Constructieve aanpak

“We gaan het constructief aanpakken en in discretie gesprekken voeren. Het is de bedoeling om intense contacten te hebben en voorrang te geven aan onze rol als preformateur”, zo verklaarde Bourgeois na afloop van zijn consultatie.

“Er zijn verschillen tussen beide partijen, maar ik zie geen krokodillen aan onze kant van de taalgrens. Rudy en ik hebben een goede relatie”, aldus Bourgeois. Bourgeois erkent wel dat er op tal van vlakken grote inhoudelijke en ideologische verschillen zijn tussen beide partijen. “Maar er zijn geen persoonlijke vijandschappen”, klinkt het.

Ook Demotte geeft toe dat de kloof tussen N-VA en PS groot is. “Maar dat betekent niet dat het onmogelijk is. We zullen werken om een dialoog te scheppen tussen de twee grote politieke families van de gemeenschappen”, aldus Demotte. Volgens de PS’er is het belangrijk dat beide partijen het gesprek aangaan. “De realiteit is dat we twee grote politieke families hebben in dit land. Zonder dat die twee families praten is er niets mogelijk. We moeten praten”.

“We kennen elkaar al lang. We hebben respect voor elkaar. We beschouwen de ander niet als de vijand”, aldus nog Demotte.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.