https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Geen verkiezingen in Zuienkerke: “Collega-burgemeesters zijn een beetje jaloers”

Redactie KW

De inwoners van Zuienkerke moeten op 14 oktober enkel het stemhokje in een om een bolletje voor de provincie te kleuren. Gemeenteraadsverkiezingen zijn er niet aan de orde wegens het uitblijven van een alternatieve lijst.

Alain De Vlieghe is een trotse burgemeester, en kan sinds zaterdag – de deadline voor het indienen van de kandidatenlijsten – weer op zijn twee oren slapen. “Ergens had ik dit wel zo ingeschat, maar je weet toch maar nooit… Ik hield er zeker rekening mee dat er uit onverwachte hoek, op het allerlaatste nippertje toch nog iets kon opduiken”, zegt hij.

En er ís volgens De Vlieghe ook even sprake geweest van een verrassing. “Dat deed hier de ronde, want verschillende inwoners hadden die en die samen op café gezien. Maar op den duur was elke samenscholing verdacht”, lacht De Vlieghe, die zaterdag toch maar voor alle zekerheid zijn telefoon in de gaten hield. “Ik heb de afgelopen dagen en weken toch wel wat in spanning gezeten, ja.”

Vrij spel

Even leek het erop dat Zuienkerke gezelschap zou krijgen van Herstappe, een gemeente in Limburg met nog geen 100 inwoners. Maar daar komen er na 12 jaar toch weer gemeenteraadsverkiezingen. In Zuienkerke was dat al geleden van in 1970, nog vóór de gemeentefusies dus. Kurt Ravyts van Vlaams Belang probeerde het in 2012 nog met zijn onafhankelijke eenmanspartij ‘Nog Beter Blankenberge’, maar besloot het er geen tweede keer op te wagen. En dus krijgt zijn Lijst Burgemeester nu vrij spel.

De burgervader beschouwt het als een positieve erkenning van zijn beleid. “Ik had er geen problemen mee gehad als er toch verkiezingen waren van gekomen, en ik was ergens ook wel eens nieuwsgierig geweest naar het aantal stemmen achter mijn naam. Anderzijds vind ik het uitblijven van een alternatieve lijst óók een appreciatie. Ik zie het als een pluim op mijn hoed, en van de hele ploeg. Ik kreeg al van veel inwoners felicitaties… En collega-burgemeesters zijn een beetje jaloers”, lacht De Vlieghe. De inwoners van Zuienkerke moeten op 14 oktober wel nog altijd naar het stemhokje voor de provincieraad.

(WKH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.