Geen slagboom aan zwembad Kortrijk Weide, wel extra wegmarkeringen

Bij het inrijden van de parking staat aangegeven welke weg je moet volgen als je geen specifieke vergunning hebt. "Te onduidelijk", klinkt het bij Michel uit Harelbeke. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Boas, de enige Kortrijkse zwemclub voor mensen met een fysieke handicap, beroerde de gemoederen in de Kortrijkse gemeenteraad op maandagavond.

De club staat immers op het randje van het faillissement, mede door het veranderende zwembadbeleid en de vele GAS-boetes voor (onbedoeld) foutief oprijden aan zwembad Kortrijk Weide. Mia Cattebeke, gloednieuw gemeenteraadslid voor oppositiepartij CD&V, kaartte de kwestie aan. Schepen van Mobiliteit Axel Weydts (Sp.a) beloofde in elk geval betere signalisatie aan het zwembad om zo meer boetes te voorkomen.

464 euro aan gasboetes

Enkele weken geleden gaf de voorzitter van Boas, de enige zwemclub in Kortrijk voor mensen met een fysieke beperking, aan dat de club kopje onder dreigt te gaan. De reden? De gigantische geldsommen die de club de laatste maanden moest ophoesten. Niet alleen betalen ze in het nieuwe zwembad een dikke 1.000 euro per jaar meer voor hun banen dan vroeger, ze moesten al 464 euro aan gasboetes neertellen. Verschillende vrijwilligers zetten immers mensen met een handicap of materiaal af vlak voor het zwembad, en dat mag niet.

Die noodkreet viel op de gemeenteraad niet in dovemans oren. “We lazen waarschijnlijk met zijn allen -ik hoop met stijgende verbazing- op 20 september in de Krant van West-Vlaanderen, dat de Kortrijkse afdeling van Boas zich in haar voortbestaan bedreigd weet. En dat niet omdat deze vereniging niet langer relevant is -hoe inclusief we als stad immers ook zouden willen zijn, er is nog veel werk aan de winkel- ook niet omdat ze niet langer mensen vinden die van hun aanbod gebruik willen maken, noch omdat ze niet langer vrijwilligers vinden die de leden met een beperking willen ondersteunen. De vereniging weet zich in haar voorbestaan bedreigd door keuzes die stadscoalitie heeft gemaakt“, hekelt Mia Cattebeke (CD&V).

“De keuze om bij de realisatie van nieuw zwembadwater onvoldoende rekening te houden met alle gebruikers, ook diegene die als minder ‘hip en trendy’ gezien worden. Of de keuze om (nog) geen maatregelen te nemen om zowel de toegang, als de mogelijkheid tot gebruik van het zwembad voor die mensen te garanderen. Is het dan echt niet mogelijk om oplossingen te vinden waardoor telkens wisselende vrijwilligers, mensen (en materiaal) tot aan de deur kunnen brengen, zonder hiervoor een GAS-boete te krijgen?”, vroeg ze zich af.

Extra wegmarkeringen

Schepen van Sport Arne Vandendriessche (Team Burgemeester): “Ik vind het jammer dat die mensen mij niet even gebeld hebben om te overleggen. Ik doe mijn best om zo toegankelijk mogelijk te zijn. We hebben hen dan zelf gecontacteerd. Wij zitten samen op 28 oktober. Ik heb hun subsidies onderzocht en hun bezorgdheid is wat voorbarig denk ik, want uit onze simulatie blijkt dat ze ongeveer 30 procent meer kunnen krijgen. We hebben Boas ook in contact gebracht met Parko, ze bekijken samen hoe er een oplossing gevonden kan worden.” BOAS bevestigde het verhaal van de schepen.

Schepen van Mobiliteit Axel Weydts benadrukte dat de signalisatie aan de oprit van het zwembad volgens hem wél volstaat. Toch belooft hij extra maatregelen in de vorm van wegmarkeringen. Het idee van een slagboom werd onderzocht, maar technisch te ingewikkeld bevonden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier