Geen excuses van schepen Frank Gheeraert voor oppositie in Langemark

Redactie KW

De gemeenteraad focuste zich op de politieke heisa rond het seksfeestje in La Brasa met schepen Frank Gheeraert (Open VLD) als hoofdrolspeler. Dominique Cool (N-VA) en Jean-Marie Callewaert (SP.A) wilden nu weten of sprake was van politieke chantage of niet.

De volle publieksbanken en de nationale pers zaten gebrand welke antwoorden de schepen zou geven. Hij wilde geen excuses aanbieden zoals gevraagd door N-VA als SP.A. “Als ik mijn broek zal afsteken, dan is dit eventueel op het volgende feestje met de gepaste dresscode, maar niet op commando van de oppositie”, liet Frank Gheeraert tijdens zijn betoog niets aan duidelijkheid over.

Als ik mijn broek zal afsteken, dan is dit eventueel op het volgende feestje met de gepaste dresscode

Fractieleider Dominique Cool (N-VA) citeerde de media waar de schepen spreekt van ‘pure chantage uit politieke kring of politieke afrekening’. “Dergelijke vorm van communicatie doet ons steigeren. We hebben een jaar aan een stuk alle klachten van de omwonenden gaan beluisteren en netjes doorgegeven aan het schepencollege. We lazen in het schepencollege alle klachten en brieven van advocaten en betrokkenen. Later waren we getuige van anonieme brieven aan het schepencollege die we deels ook zelf ontvingen. We wisten van de problemen met bouwovertredingen. We werden gecontacteerd door je partijgenoten van ver buiten Langemark die jou functioneren in vraag stelden. Wij hebben daar nooit politieke munt willen uitslaan. Dan is het voor ons zuur als er gewezen wordt naar de politiek. Wij verwachten rechtzettingen en verontschuldigingen”, uitte Dominique Cool zijn ontgoocheling.

De schepen wenste geen verklaring af te leggen die het geheim van het onderzoek zou kunnen schaden. Hij verwees naar de jongste uitgave van Het Wekelijks Nieuws waarbij één van de verdachten insinueert dat er iemand betrokken is uit politieke kringen. “Daar heb ik geen enkel commentaar op.”

167 keer seks

In één online artikel van HWN word ik suggestief geciteerd als zou de dader moeten gezocht worden in politieke kringen. De bewuste journalist zou het discreet houden. Die zogezegde discretie was het startschot van een ongeziene mediagekte. De enige vragen die ik aan journalisten beantwoord heb, handelden over de vergunningstoestand van La Brasa.”

De schepen maakte enkele statistieken op van de digitale versies van kranten. Het woord politieke chantage kende 22 resultaten. Het werd 5 ontkend door onder andere het parket en de Open VLD afdeling. 17 maal wijzen NV-A en SP.A-lijstrekkers over de vermeende uitspraak. 40 keer werd het woordje afrekening geregistreerd. Dat werd 13 maal ontkend, 22 maal in de context van de vraag van de oppositie gebruikt en 15 maal gezegd door de publieke opinie tijdens interviews. Het woordje chantage uit politieke kringen zijn 2 resultaten. “Ik zou het één keer gesuggereerd hebben in KW, wat ik ontken en één maal volgens de persoon die in de maïs zat. Het aantal verwijzingen naar het woordje seks wil ik jullie niet onthouden. Het bedraagt 167 keer”, zei de schepen niet zonder ironie.

Positie van de media

“Het was N-VA die in Facebookberichten schreeuwde om aandacht. De schepen las enkele N-VA Facebookberichten voor waar de schepen geciteerd werd ‘als het slachtofferke uithangen’.

De schepen wendde zich ook tot het brede publiek. “Op het zogenoemde seksfeest waren naast mezelf, mijn vrouw, uitbater Rik Ostyn en zijn vriendin geen enkele inwoner van onze gemeente aanwezig. Het was geen feestje van politiekers. Ik was de enige aanwezige persoon die politiek actief is.”

Aan de media vraagt de schepen om duiding te geven welk maatschappelijk belang er was om de omstandigheden van een privéfeest publiekelijk aan de kaak te stellen en heimelijk opgenomen foto’s te publiceren. “Indien er geen verklaring is vraag ik om alle foto’s en artikels die nog steeds online staan of in archieven beschikbaar zijn te verwijderen. Ik hekel de berichtgeving over de herstelvordering. La Brasa is sinds jaar en dag een vergund restaurant. Het restaurant staat los van de zomerbar. Berichtgeving alsof La Brasa zou moeten afgebroken worden, brengt het restaurant schade toe.”

“Schending van de privacy is strafbaar. Er zijn in de rechtspraak nog geen precedenten. Schepen Frank Gheeraert zal alle mogelijke middelen aanwenden om de wet die 2 jaar oud is in te zetten, gelijk te krijgen en recht te laten geschieden. “Dit zal slechts maar een deel van het menselijk leed dat mijn gezin moest ondergaan en nog zal ondergaan kunnen compenseren”, besloot de schepen.

(pco)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.