Geen burgemeestersbonus

Objectieve waarnemers moeten toegeven dat Renaat Landuyt geen brokkenparcours rijdt. © a-DC
Stefan Vankerkhoven

Schrijft Renaat Landuyt politieke geschiedenis en wordt hij, na Michel Van Maele, de tweede burgemeester in het naoorlogse Brugge die er niet in slaagt een burgemeestersbonus te verzilveren en een tweede ambtstermijn binnen te rijven? Als het van de 1.480 deelnemers aan onze flitspeiling afhangt, moet Renaat terug naar af.

Uiteraard trekken de verliezers de geloofwaardigheid van zo’n ‘moderne’ rondvraag in twijfel. Ten onrechte! Waarom zou KW een hedendaags medium als Facebook niet op een verantwoorde manier mogen én kunnen gebruiken om na te gaan hoe het gesteld is met de kieskoorts van de Bruggelingen? Deze flitspeiling gebeurde op dezelfde wetenschappelijke basis als alle andere peilingen.

Natuurlijk is elke peiling slechts een momentopname. Hoe dan ook bevestigt ze dat nogal wat kiezers ontevreden zijn over het beleid en niet gelukkig zijn met een socialist als burgemeester. Ook al moeten objectieve waarnemers toegeven dat Renaat Landuyt geen brokkenparcours rijdt. Ongetwijfeld stoort de stijl en de attitude van de burgemeester velen: hij zit liever met zijn neus in de dossiers dan op recepties. En als hij dan toch zijn opwachting maakt, worden zijn intellectuele quotes vol ironie en zelfspot misbegrepen.

Niet alle Brugse N-VA’ers en SP.A’ers zijn even loyaal aan hun kopman

Het succes van ‘grijze muis’ Dirk De fauw doet vermoeden dat oude politieke cultuur met dienstbetoon nog altijd loont en dat de provinciehoofdstad Brugge anno 2018 in tegenstelling tot andere Vlaamse steden nog altijd een conservatief, christelijk bastion is dat niet tuk is op een progressief bewind. Met andere woorden: waren de 164 stemmen die Dirk De fauw zes jaar geleden tekort had, slechts een ‘accident de parcours’, te wijten aan intern gekibbel met toenmalig burgemeester Patrick Moenaert? De kiezers krijgen op 14 oktober het laatste woord.

Maar de deelnemers aan onze flitspeiling lusten geenszins ‘de kracht van verandering’ die Pol Van Den Driessche hoopt te realiseren. Integendeel, uit de peiling blijkt dat veel vrouwen zijn losse pollekes niet vergeten zijn en de mannen nog liever Mercedes Van Volcem de sjerp gunnen.

Pikant detail in deze peiling: niet alle N-VA’ers en SP.A’ers zijn even loyaal aan hun kopman en verkiezen een burgemeester uit een andere partij.