Geen aankopen of restauraties via Vlaams Topstukkenfonds in 2015

Cathy Coudyser © N-VA
Redactie KW

Er zijn in 2015 geen Vlaamse meesterwerken aangekocht of gerestaureerd via het Vlaamse Topstukkenfonds. Dat blijkt na een vraag van N-VA-parlementslid Cathy Coudyser uit Knokke.

Via het Vlaamse Topstukkenfonds kunnen (potentiële) cultureel-erfgoedtopstukken worden aangekocht worden. Daarnaast worden ook de kosten voor restauraties van topstukken aangerekend op het fonds. Op de Vlaamse Topstukkenlijst staan nu meer dan 500 werken. Het gaat om werken die als zeldzaam en onmisbaar voor Vlaanderen worden bestempeld en die Vlaanderen in principe ook niet meer mogen verlaten.

De Vlaamse overheid voorziet een jaarlijkse dotatie van 500.000 tot 600.000 euro. Maar minister van Cultuur Sven Gatz liet eerder al verstaan dat het budget onder druk staat door de toegenomen zorg en restauratiekosten voor topstukken. Daardoor worden de beschikbare middelen voor aankopen steeds schaarser. Bovendien komt men met een budget van 500.000 of 600.000 euro op de internationale kunstmarkt niet zo ver meer.

In 2012 ging bijna de volledige dotatie op aan restauraties. In 2014 ging het om de helft van het budget. Ook in 2016 wordt verwacht dat ruim 80 procent van het budget zal gaan naar restauraties. Uit de cijfers van Gatz blijkt voorts dat 2015 een opvallend jaar was. Er is geen enkel topstuk aangekocht en er zijn ook geen restauratiesubsidies toegekend. Het is de eerste keer dat de dotatie onbenut blijft. Voor dit jaar, 2016, is een budget van 563.000 euro voorzien. “Bij de opmaak van de begroting is uitgegaan van de volledige aanwending van het saldo”, aldus Gatz.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten