Geen 10 gemeenteraden per jaar in Langemark: “De agenda puilt nu al niet over van punten”

De burgemeester wil negen gemeenteraden aanhouden. © PCO
Redactie KW

De gemeenteraad had weinig om het lijf. En toch lanceerde Laurent Hoornaert (Tope8920) het voorstel om niet te verzaken aan het wettelijke aantal van minstens tien raden per jaar.

“Voor de fractie Tope8920 vormt het geen probleem om voldoende agendapunten aan te leveren voor tien gemeenteraden”, beweerde Laurent Hoornaert. Burgemeester Lieven Vanbelleghem (CD&V) houdt vast aan negen. “Ook toen we coalitie vormden met Open VLD kwamen we jaarlijkse maximum negen keer samen. Meer gemeenteraden geven meer financiële uitgaven. Deze agenda puilt nu ook niet uit van punten.”

Het waterdrukprobleem in Sint-Juliaan is nog niet van de baan. Er zou een onderhandeling plaatsvinden tussen de watergroep en zuivelgroep Milcobel. “Daar heb ik nog niets over vernomen”, zei de burgemeester. “Wat we wel meer weten is dat het groenteverwerkend bedrijf Dejaeghere zijn aanvoer krijgt vanuit Zonnebeke, maar dat in de achtertuin van het bedrijf een aftakking bestaat richting Milcobel. Als in de melkerij waterschaarste optreedt, gaat de bewuste klep open. Op dat moment is er sprake van waterdrukverlies voor Sint-Juliaan.”

JMC onzeker

Het dienstenchequebedrijf van de gemeente is zwaar verlieslatend. Het college gaat actief op zoek naar partners voor het beheer van hun dienstenonderneming. Eerder werd door het schepencollege gezegd dat het personeel zijn extra legale vergoedingen verder zal betalen bij de komst van een eventuele nieuwe partner. Jean-Marie Callewaert (SP.A) zei na afloop van de gemeenteraad in de toezeggingen geen goede hoop meer te hebben. “Zo duidelijk als bij de eerste aankondiging wordt dat niet meer gezegd. Nu lijkt het alsof dat men personeel individueel naar een nieuwe zorgaanbieder zou sturen.”

(PCO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier