Gedreven Debbie Vandenberghe volgt idealistische Nathalie Kint op als raadslid Inzet

Debbie Vandenberghe (links) zal Nathalie Kint (rechts) vanaf september opvolgen na de eedaflegging tijdens de gemeenteraad. © GV
Redactie KW

Vanaf september 2020 zal Debbie Vandenberghe zetelen in de Anzegemse gemeenteraad namens de meerderheidsfractie Inzet. Raadslid Nathalie Kint neemt ontslag en geeft de fakkel door omdat zij door persoonlijke ambities keuzes moet maken. Jean-Marie Vandenheede zal Debbie Vandenberghe opvolgen in het bijzonder comité voor de sociale dienst.

“Je hebt nu eenmaal maar een bepaalde hoeveelheid tijd en dan moet je soms keuzes maken”, steekt Nathalie Kint (48) van wal. “Als zelfstandige heb ik mijn handen vol met mijn wijnhandel die ik alleen run en ik volg momenteel ook opleidingen in gezondheid en coaching. Het ondernemen zit me in het bloed en ik wil me volledig focussen op dit positief project dat me de energie geeft die ik nodig heb.”

Hedendaagse politiek

“Dat neemt niet weg dat ik nog altijd blij ben dat ik drie jaar geleden op de vraag van ons boegbeeld Jeremie Vaneeckhout ben ingegaan. Inzet is een toffe ploeg met fijne mensen en heel goede ideeën, een partij die uniek is in haar diversiteit en aan hedendaagse politiek doet, waar inhoud primeert en inspraak van onderuit belangrijk is.”

“Ik ben in de politiek gestapt als idealiste en dan wil je zaken realiseren”, gaat Kint vastberaden verder. “De politiek is een aparte wereld en ik heb er veel geleerd. De werking van de gemeente, de intercommunales, de gemeenteraad en het spel tussen meerderheid en oppositie. Dat was helemaal nieuw voor mij. Daarbij heb ik ook de gemeente Anzegem vanbinnen en vanbuiten verder ontdekt. Het is eigenlijk een heel landelijke gemeente met veel groen en open vlaktes met verborgen mooie plekjes.”

Onderwijshervorming

Ook al is Nathalie Kint geboren en getogen in Waregem, toch voelt ze zich nauw verbonden met Groot-Anzegem, waar ze al 15 jaar in deelgemeente Vichte woont. “Wat me dan ook geraakt heeft is dat de onderwijshervorming er zo snel ‘doorgedraaid’ is. Ik voelde me daarna een beetje gekraakt in de politieke meerderheid. Een gevoel van machteloosheid overheerste toen en ik ervaarde het als een mislukking voor mijn dorp.”

Toch is ze blij dat ze drie jaar gemeentepolitiek heeft ervaren. “Mijn verbondenheid met onze gemeente is er alleen maar door gegroeid. Het was een enorme ervaring, maar het is genoeg geweest. Mijn laatste gemeenteraad zal op dinsdag 14 juli zijn en dan blijf ik liever aan de zijlijn met een goed glas wijn”, knipoogt Nathalie Kint. “Ik wens Debbie het allerbeste toe en ze kan te allen tijde bij mij terecht.”

Jonge opvolgster

Eerste opvolgster Debbie Vandenberghe (29) woont eveneens in Vichte en is geen nieuwkomer in het Anzegemse dorpsleven. Als kind was ze lid van de toenmalige VKSJ, waar ze ook zes jaar actief was als leidster. Ook was Vandenberghe zeven jaar lid van de jeugdraad, waarvan vijf jaar als voorzitter.

“Van daaruit was de stap naar de politiek niet zo groot”, vertelt de jonge vrouw. “Mijn grootste drijfveer zal het jeugdbeleid blijven. Ik ga dat dan ook verder opvolgen en daaraan verder mijn steentje bijdragen. Mijn tweede grote bekommernis is alles rond toegankelijkheid voor mensen met een beperking, want daar is nog veel werk aan de winkel. Het is dankzij mijn jaren in de jeugdraad dat ik voeling kreeg met alle Anzegemse dorpen en het verenigingsleven in het algemeen. Zij moeten verder alle kansen blijven krijgen.”

Tweehonderd procent

Debbie zal haar mandaat met veel enthousiasme en gedrevenheid opnemen. “Als ik me ergens voor engageer, ga ik er geen honderd, maar de volle tweehonderd procent voor. Ik vertrek vanuit wat er leeft bij de mensen en vanuit wat mogelijk is”, verduidelijkt Vandenberghe.

“Dat is een verlengstuk van mijn job. Als ergotherapeute in het buitengewoon onderwijs in de Pottelberg in Kortrijk vertrek ik ook vanuit de mogelijkheden van de persoon, rekening houdend met de beperkingen. Inzet is nu drie jaar bezig en de partij, een groep heel geëngageerde mensen, ligt me.”

De vraag om Nathalie Kint op te volgen kwam voor Debbie Vandenberghe totaal onverwacht. “Ik heb het goed overwogen en na mijn agenda bekeken te hebben, heb ik volmondig ja gezegd. Vanaf september zal ik dan ook met heel veel enthousiasme de fakkel overnemen.”

Opvolger bijzonder comité

Jean-Marie Vandenheede (59), woonachtig in Butsegem in Kaster en actief als boekhouder, kijkt ernaar uit om zijn mandaat in het bijzonder comité op te nemen. “Ik wil iets kunnen doen voor mijn medemens. Voor mensen in armoede bijvoorbeeld”, klinkt hij overtuigd.

“Momenteel ben ik actief in het buurtcomité en in de loopclub in Grijsloke. Nu ik wat meer vrije tijd krijg, wil ik die nuttig besteden door me te engageren in de gemeenschap. Van nature ben ik iemand die probeert zijn beloftes waar te maken en ook daarin wil ik trachten het verschil te maken.” (GV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.