Gaudi II succes in Kortrijk en Oostende

Theo Francken (l.) gaf in Kortrijk toelichting bij de resultaten van Gaudi II. © Foto LOO
Axel Vandenheede

Maandagmorgen werd in Kortrijk toelichting gegeven bij de resultaten van Gaudi II.

Gaudi II liep van 18 mei tot 15 juni en had als doel om de strijd tegen gauw- en winkeldieven in illegaal verblijf op te drijven en efficiënter te maken. Het gecoördineerde project liep in 11 steden, waaronder Kortrijk en Oostende.

In totaal werden er 520 illegale criminelen van de straat gehaald of dubbel zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. Liefst 93 delinquenten werden overgebracht naar gesloten centra met het oog op een verwijdering, tijdens Gaudi I (in de winter van 2014) waren dat er 22.

60 procent

In Kortrijk en Oostende, de twee West-Vlaamse steden bij Gaudi II, waren er relatief weinig intercepties in vergelijking met steden als Antwerpen, Elsene of Luik. In politiezone Vlas waren er 18 intercepties, in politiezone Oostende 10. “Beide steden vroegen na Gaudi I zelf om deel uit te maken van Gaudi II”, aldus staatssecretaris Theo Francken (N-VA), bevoegd voor Asiel en Migratie. “Dat stemde ons positief, het is een teken dat die steden vooruit wil als het om de strijd tegen illegale gauw- en winkeldieven gaat.”

In één maand werden er 520 gauw- en winkeldieven van straat gehaald

De Kortrijkse burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD) stelt dat Gaudi II zijn vruchten heeft afgeworpen. “In 2011 en 2012 werden er al veel pv’s in verband met illegaal verblijf uitgeschreven. Dat kaderde in de opkuis van de Zwevegemsestraat en de Veemarkt. Maar de strijd is nog niet gestreden. Een analyse van de cijfers van de afgelopen 5,5 jaar toont aan dat 60 procent van de illegalen bekend is bij de politie voor criminele feiten. Daarom zijn acties als Gaudi aangewezen.”

Woninginbraken

“Ik vraag de staatssecretaris meteen om andere acties op het getouw te zetten. Rond woninginbraken, bijvoorbeeld. Recent pakte de politie twee zigeunermeisjes op en beiden beweerden minderjarig te zijn. Maar uit een botscan bleek dat een van hen meerderjarig was. Ze hadden al feiten gepleegd over heel Europa. Als overheid moeten we een duidelijk signaal geven dat illegale criminelen niet straffeloos blijven”, aldus nog de burgemeester.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.