Gasfactuur OLV-kerk plots 19.000 euro: “Meterstanden nooit correct opgenomen”

Nadat de kerkfabrieken van energieleverancier veranderden, bleek dat de OLV-kerk in Poperinge plots een afrekening van het gasverbruik van 19.103 euro kreeg, dubbel zo veel als begroot.

Op de gemeenteraad van Poperinge kwamen de jaarrekeningen van de kerkfabrieken aan bod. © TOGH

Op de gemeenteraad van Poperinge kwamen de jaarrekeningen van de kerkfabrieken aan bod. Alex Colpaert (Groen) fronste de wenkbrauwen toen hij zag dat de exploitatie-uitgaven van de OLV-kerk dubbel zo hoog waren als gebudgetteerd. “Voor de exploitatie-uitgaven werd 9.000 euro begroot voor 2018, maar op de jaarrekening staat 10.000 euro meer of meer dan het dubbel, namelijk 19.103”, zei Alex Colpaert. “Er is wel een uitleg bij de toelichting van deze jaarrekening gegeven door de kerkfabriek: het zou gaan om ‘een serieuze afrekening van het gasverbruik. De meterstand werd tot nu nooit correct opgenomen. Dit werd nu wel in orde gebracht met een grote correctiefactuur als gevolg.'”

“Als ik dit zo lees, vraag ik mij af wat er dan precies foutief werd genoteerd? De foutmarge bedraagt meer dan een jaar gasverbruik. En van hoeveel jaren is het geleden dat deze fout systematisch werd gemaakt. Wie is hiervoor verantwoordelijk? Heeft het stadsbestuur dit bevraagd en hierover een antwoord gekregen van de Kerkfabriek?”, vroeg Colpaert zich af

“Het is de beheerder, dus de Kerkfabriek in kwestie, die de meterstanden doorgeeft“, antwoordde schepen Ben Desmyter (CD&V). “Vorig jaar stapten de kerkfabrieken mee in in een groepsaankoop energie. Daardoor schakelden ze over op een andere energieleverancier, waardoor een eindafrekening moest gebeuren. Blijkbaar moest in het geval van de OLV-kerk een heel grote correctie gebeuren. Bij andere kerkfabrieken stelden we ook wel wat schommelingen in de gasfactuur vast. Het is inderdaad logisch dat dit in de toekomst beter vermeden wordt. Overleg met de kerkfabriek van de OLV-kerk hebben we nog niet gehad sinds deze jaarrekening bekend is, maar de komende weken is het wel de bedoeling om samen te zitten.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.