Gaat Torhoutse CD&V weer solo of kiest ze voor coalitie?

Groen, hier zonder lijsttrekker Bertrand Vander Donckt, verdubbelde zijn zetelaantal en vierde feest in café Foelard op de Markt. © Foto JS
Johan Sabbe

heeft aan een wel héél dun zijden draadje gehangen, maar CD&V heeft vorige zondag in Torhout weer de absolute meerderheid behaald. Met amper één felbevochten zetel op overschot werd het 14 tegen 13, daar waar de christendemocraten nu nog met 15-12 de politieke dans leiden. En dus is de vraag die op vele lippen brandt: gaat CD&V straks toch weer solo de stad besturen die dit al sinds 1983 gewoon is? Of geeft ze de absolute meerderheid prijs en kiest ze voor het eerst in 36 jaar voor een coalitie?

Als CD&V haar soloproject laat varen – een beslissing die zo te horen pas in de loop van volgende week zal vallen – dan heeft ze de keuze uit drie huwelijkspartners: N-VA met zes zetels, Groen met vier of SP.A met drie. De top van de partij, die met haar 45,1 % van de stemmen dankzij het systeem-Imperiali toch nipt de meerderheid aan zetels heeft behaald, heeft de drie oppositiepartijen intussen al bezocht en gehoord hoe de kaarten liggen. Alleen Open VLD kreeg niemand over de vloer en daar is een goede reden voor: de liberalen speelden hun ene zitje in de gemeenteraad kwijt en kunnen zich dus niet als mogelijke partner aanmelden, zelfs niet voor pakweg Blind Date of Blind Getrouwd. Daarvoor is de liefde van de kiezer voor de partij van de jonge, baardige lijsttrekker Ilja Wostyn te karig geweest.

Een schepenzetel op de wip

De meningen binnen CD&V zijn volgens de geruchten verdeeld. Sommigen zijn grote voorstander van een solide coalitie, omdat beleid voeren met in de gemeenteraad maar één stem op overschot echt wel balanceren op het slappe koord wordt. Maar anderzijds zal onder andere uittredende schepen Annick Vanderspurt, die uitstekend gescoord heeft en als politica een mooi bilan kan voorleggen, zonder twijfel de absolute meerderheid genegen zijn. De reden moet niet ver gezocht worden. Er zijn zeven plaatsen in het College van Burgemeester en Schepenen en bij een coalitie moet CD&V er zeker eentje prijsgeven.

Dan mag er vanuit gegaan worden – de stemmenaantallen respecterend – dat Kristof Audenaert burgemeester wordt en Lieselotte Denolf, Elsie Desmet, Hans Blomme, Joost Cuvelier en Rita Dewulf het schepenlint mogen omgorden samen met een man of vrouw van de coalitiepartner. In dat geval is Annick Vanderspurt met haar 1.054 stemmen eraan voor de moeite, want Vlaanderen heeft al sinds geruime tijd beslist dat steden als Torhout het met een schepen minder zullen moeten rooien dan nu: van zeven naar zes dus. Dit hele scenario heeft dan nog als voorwaarde dat Bart Naeyaert straks effectief opnieuw gedeputeerde wordt en met zijn 1.125 stemmen voor de gemeenteraad geen schepenambt dient op te eisen. Sowieso valt er op dat vlak van Hilde Crevits niets te vrezen.

“Bij een coalitie maken de socialisten de grootste kans als huwelijkspartner”

“Ik zal in geen geval een schepenambt vragen”, zegt ze. “Anders zou ik me als minister direct weer als schepen moeten laten vervangen en dat wil ik niet. Ik zal als gewoon gemeenteraadslid aantreden en tot aan de Vlaamse verkiezingen van volgend jaar in mei in elk geval minister blijven.”

Het is natuurlijk interessant om af te wegen met welke partij CD&V in geval van een coalitie in zee wil gaan. Dat ze voor N-VA zou kiezen, is onwaarschijnlijk, want die partij heeft een bikkelharde campagne tegen de huidige bestuursmeerderheid gevoerd met scherpe kritiek en door sommige kandidaten, meestal weliswaar de mindere goden, frontale persoonlijke aanvallen. In de wandelgangen hoor je trouwens duidelijk dat CD&V niet met N-VA wil besturen, al weet iedereen dat het in de politiek soms razendsnel kan veranderen.

Als CD&V voor een coalitie kiest, maakt de SP.A van Paul Dieryckx de grootste kans.
Als CD&V voor een coalitie kiest, maakt de SP.A van Paul Dieryckx de grootste kans.© Foto JS

Grootste kans voor SP.A

Groen dan maar mee in ‘t bad trekken? Daar is meer kans toe, al is ook die mogelijkheid wellicht niet bijster groot. In een landelijk stadje met nog veel invloed van de landbouwsector blijft Groen werken als een rode lap op een stier. Niet verteerbaar voor een groter deel van de CD&V-achterban dan je zou verwachten. Plus: Groen zal, als partij in de lift, hogere eisen stellen dan de socialisten, die maar drie zetels overhouden en wonden te likken hebben.

En dus komen we bij de bruid bij uitstek, de SP.A. De partij van kopman Paul Dieryckx, die tijdens de zittingen van de gemeenteraad trouwens weinig harde taal aan het adres van CD&V heeft gesproken. In dat scenario zou Paul Dieryckx met zijn nochtans maar 506 voorkeurstemmen – minder dan de helft van Annick Vanderspurt – de zesde schepen kunnen worden.

“Ik wil mijn trouwkleed graag klaarleggen”, lacht hij. “We zien wel wat er uit de bus komt. Voor onze partij is het sowieso heel jammer dat we op enkele stemmen na onze vierde zetel niet hebben kunnen vasthouden. Ik ben ervan overtuigd dat er een plaats blijft voor het socialisme in Vlaanderen, óók in Torhout. We zijn zeker bereid om onze verantwoordelijkheid op te nemen en, indien gevraagd, mee te besturen.”

Ook Bertrand Vander Donckt (Groen) wil bestuursverantwoordelijkheid opnemen, op voorwaarde dat het groene programma voldoende aan bod komt. “We hebben een gedreven groep van doeners, want politiek is op de eerste plaats teamwork. We willen voor de volle 100 % gaan voor een menselijker, eerlijker en gezonder Torhout.”

N-VA-kopstuk Eva Maes heeft met haar 1.159 stemmen heel sterk gescoord. “Naar wij horen, spreekt CD&V nog met iedereen. Als we de kans krijgen, willen we graag meebesturen, afhankelijk van de verhoudingen en bevoegdheden natuurlijk.”

CD&V wil intussen geen officiële verklaringen afleggen. Maar anoniem windt een politicus van die partij er geen doekjes om. “Bij een coalitie maken de socialisten veruit de grootste kans als huwelijkspartner. Al is een eigen absolute meerderheid zeker nog niet van de baan. Zelfs integendeel.”