Funerair erfgoed in Roeselare vraagt om bescherming

Redactie KW

Immanuel De Reuse maakte zich zorgen over de graven met historische waarde, die straks eventueel verdwijnen omdat in 2021 de eeuwige vergunningen verlopen. Uit het antwoord van schepen Vanwalleghem blijkt dat de concessies vanaf 2 januari 2021 verlengd kunnen worden.

Immanuel De Reuse (Vlaams Belang) was opgeschrikt door een “alarmerende titel” in De Weekbode. “Die luidde: ‘Dreigen meer dan 300 graven te verdwijnen’. In 1971 werd de zogenoemde ‘eeuwige vergunning’ afgeschaft en vervangen door een vergunning voor 50 jaar die telkens gratis kan verlengd worden, dit op eenvoudige vraag van de familie. Volgend jaar, in 2021, zijn de eerste 50 jaar verlopen, vandaar dat er nu rond Allerheiligen bij zo’n 300 graven op de oude Stedelijke begraafplaats een verwittigingsbordje stond. Een bordje dat wel voor heel wat onrust zorgde. Zowel bij familieleden als bij mensen die het funerair erfgoed in onze stad zeer genegen zijn. De bevoegde schepen liet meteen weten dat het is niet de bedoeling dat er veel graven zullen weggenomen worden, vooreerst omdat hij verwacht dat heel wat ‘eeuwige vergunningen’ in de loop van volgend jaar zullen worden verlengd. Merkt de schepen dat nu al? Of is er nu al een aantal graven waarvan men weet dat er mensen zijn die deze willen hergebruiken?”

Historisch belang

Schepen Marc Vanwalleghem: “Het is zo dat het aanvragen tot verlengen van de consessie kan pas vanaf 2 januari 2021. Dat staat ook zo op de bordjes bij de graven. Consessiehouders zijn altijd verantwoordelijk voor het onderhoud van de graven. Op de begraafplaats kun je ook zien welke graven stadseigendom zijn en welke van historisch belang. Bedoeling is dat ook het dodenhuisje te conserveren”, aldus de schepen die ook nauwelijks verstaanbaar was tijdens de online gemeenteraad die op technisch vlak moeilijk van start ging. Raadslid De Reuse hoopt ook dat stedelijke begraafplaats in Roeselare een beschermde status zou krijgen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.