Franky De Block neemt afscheid van Oostendse gemeenteraad

Redactie KW

Gedeputeerde Franky De Block (64) neemt afscheid van de Oostendse gemeenteraad. Vanavond legt zijn opvolger Jeroen Soete (31) de eed af.

“Ik doe hetzelfde als in de drie vorige legislaturen”, legt De Block uit. “Ik maakte de installatievergadering van de gemeenteraad mee, volgde dan de opstart van de nieuwe legislatuur en als alles op zijn pootjes was gevallen, nam ik ontslag om mij volledig te kunnen wijden aan mijn taak als voorzitter van het Sociaal Huis. Die job is erg intensief en daar gaf ik prioriteit aan. Nu ben ik gedeputeerde en doe ik hetzelfde, in overleg met de partij. Zo geef ik kansen aan mensen die kunnen doorstromen.”

“Ik ben nu wel wat langer gebleven dan de vorige drie keren”, aldus De Block. “De opstart van de coalitie heeft dan ook iets langer geduurd. Zoals de vorige keren ben ik gestopt op het moment dat de partij mij vroeg dat te doen. Dat gebeurde in goede partijvriendschap. Bijzonder dit keer is ook dat ik in de herfst van mijn loopbaan ben en dat het wellicht de laatste keer is dat ik in de Oostendse gemeenteraad heb gezeteld.”

“Ik ben blij dat ik de burgemeesterswissel nog heb meegemaakt. Jean Vandecasteele heeft dat schittterend gedaan en valt nu terug op de bevoegdheden van zijn hart, terwijl Johan overneemt. Ik ben ook tevreden dat Jeroen nu een kans krijgt. Hij heeft veel potentieel. Het is echt een versterking. Zelf ben ik dankbaar dat ik de kans kreeg om 18 jaar voorzitter van het Sociaal Huis en nu gedeputeerde te zijn. Als de partij over drie jaar oordeelt dat ik nog een meerwaarde kan betekenen, ben ik bereid om nog eens aan de verkiezingen deel te nemen. Als goede partijsoldaat zou ik dat doen, maar de partij moet oordelen of ik nog van dienst kan zijn.”

Oostendse contacten

Vreest De Block zijn contact met Oostende niet te verliezen nu hij zijn Oostendse mandaat opgeeft? “Ik was vanmiddag nog op het mosselsouper in ontmoetingscentrum De Blomme. Ik probeer mijn contacten in Oostende te onderhouden. Dat is de aard van het beestje. Als ik een gaatje heb in mijn drukke agenda, zak ik af naar Oostende. En dan ga ik liefst naar de mensen die ik het best ken, zoals in de ontmoetingscentra. De contacten met gewone mensen blijf ik aanhouden, niet vanuit mijn mandaat, maar uit empathie, uit mijn hart. Ik werd er nog altijd met open armen ontvangen. Op zo’n momenten voel je dat je met een sterke equipe heel wat hebt kunnen opbouwen en dat dat nog altijd gewaardeerd wordt. Ik heb mijn steentje bijgedragen en daarvoor doe je tenslotte aan politiek.”

De opvolger van De Block, Jeroen Soete, is voorzitter van de Oostendse SP.A-afdeling. Hij zetelde sinds januari als OCMW-raadslid.

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier