Francis Watteeuw (SP.A) neemt afscheid als schepen in Kuurne

Olaf Verhaeghe

Francis Watteeuw (SP.A) neemt op 1 november 2020 afscheid van het Kuurnse schepencollege. Huidig fractieleider Annelies Vandenbussche volgt hem op als schepen.

Het is nog niet voor meteen, maar SP.A Kuurne maakte het nieuws nu toch al bekend. Francis Watteeuw (49), schepen van onder meer Mobiliteit, Openbare Werken, Klimaat en Milieu, neemt op 1 november 2020 afscheid van zijn schepenambt.

Met spijt in het hart“, klinkt het. “Maar ik ga een nieuwe professionele uitdaging aan. Ik word algemeen directeur van het Centrum Ambulante Revalidatie Overleie in Kortrijk en die functie is in mijn ogen niet verenigbaar met die van schepen. Als je niet voldoende tijd kan vrijmaken voor je mandaat, dan moet je zo eerlijk zijn om de fakkel door te geven. Het werk en onze gemeente is daarvoor té belangrijk.”

Francis Watteeuw is al twintig jaar actief binnen de Kuurnse socialistische partij en is sinds 2013 schepen in Kuurne. Daarvoor was hij al even schepen tussen 2003 en 2006. Hij wordt opgevolgd door Annelies Vandenbussche (38), verpleegkundige bij AZ Groeninge van beroep en vandaag nog gemeenteraadslid. Zij heeft ondertussen ook al 14 jaar ervaring binnen SP.A Kuurne en is op dit moment fractieleider. Vanaf 1 november neemt ze alle bevoegdheden van Francis Watteeuw over en wordt ze zo de tweede vrouwelijke schepen in Kuurne. In 2022 komt daar met Els Verhagen (Groen) als geplande opvolger van Johan Bossuyt een derde vrouw bij.

“Ik sta echt te popelen om er snel aan te beginnen”, kijkt Annelies, de eerste vrouwelijke socialiste in het schepencollege in Kuurne, al vooruit. “Het is een zware portefeuille maar ik ben er zeker van dat er heel wat moois te doen valt. Onze inwoners kunnen er op rekenen dat ik mij volledig zal smijten. Het is uitermate belangrijk om te blijven werken aan duurzame mobiliteit, ontharden en biodiversiteit.”

Francis Watteeuw was onder meer mee verantwoordelijk voor de centrumvernieuwing en tekent samen met de collega-schepenen de tweede fase van die grootschalige vernieuwing uit. Na de zomer moeten die plannen duidelijker vorm krijgen. Daarnaast geldt hij ook als een voorvechter van het warmtenet en voerde hij het eenrichtingsverkeer in het centrum in. “Ik ben heel trots op wat we samen met onze ploeg al hebben gerealiseerd en kijk uit naar wat we nog zullen realiseren”, aldus Francis Watteeuw nog. “Ik zal hier ook graag aan blijven meewerken. Niet langer als schepen, wel als enthousiast gemeenteraadslid.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.