Francis Benoit stapt niet in voorzittersrace CD&V, maar heeft opmerkelijk voorstel klaar

© OV
Olaf Verhaeghe

Francis Benoit, burgemeester van Kuurne en de jongste maanden een opvallende stem binnen CD&V, kondigde maandag aan geen kandidaat te zijn voor het nationale voorzitterschap. “Mijn focus ligt in Kuurne, maar ik wil wel de partij mee hervormen”, klinkt het. En om dat te doen, legt de burgemeester een opvallend voorstel op tafel.

Iedereen herinnert zich de Plopsa-gate binnen CD&V toen burgemeester Francis Benoit in mei 2016 in felle bewoordingen van leer trok tegen voorzitter Wouter Beke. Toen al gaf de burgemeester van Kuurne aan dat de top van de partij de voeling met de basis en het lokale niveau kwijt was. Ook na de stembusgang op 26 mei van dit jaar was Francis Benoit kritisch voor de eigen partijleiding en in aanloop naar de voorzittersverkiezing laat hij meermaals zijn stem horen. Ook in nationale media.

Verschillende partijleden zien in de burgemeester van Kuurne een mogelijke kandidaat-voorzitter. “Toch heb ik – na vele mails, berichtjes en telefoontjes – beslist om het niet te doen“, aldus Francis Benoit maandagochtend vroeg. “Mijn focus ligt volledig op Kuurne. Wie is Francis in Lommel, in Puurs, in Asse, Nazareth of Koksijde? Ik ben een kleine garnaal, ik ben maar een ezel.”

Team van drie

Dat betekent niet dat de Kuurnse burgemeester de hervorming van zijn partij volledig aan anderen wil laten. “Ik wens de zeven kandidaten alle succes toe, maar pleit voor hervorming. De leden hebben te weinig tijd om een doordachte keuze te maken tussen de kandidaten, kandidaten die ze te weinig kennen. Geef jullie zelf tijd om te groeien. We hebben nood aan een team van drie: een verjonger/vernieuwer, iemand met een parlementair mandaat en een lokaal mandataris. Zet de beste mensen samen en geef hen twee jaar de tijd om de nodige stappen te zetten. ”

Francishttps://www.facebook.com/francis.benoit1https://www.facebook.comFacebook1280

Na vele mails, berichtjes en telefoontjes waarin men aandrong om kandidaat voorzitter te zijn , heb ik beslist dit niet te doen. Mijn focus ligt in #Kuurne. Ik wil wel mee de partij hervormen. Maar voorzitter… WTF is Francis Benoit in Lommel, Puurs, Asse, Nazareth of Koksijde ? Ik ben een kleine garnaal of een ezel.

Ik wens de 7 kandidaten succes maar roep op om een team van 3 te vormen. Partij neem uw verantwoordelijkheid en zet ze samen. Hervorm de partij en neem jullie tijd. De leden hebben te weinig tijd om een doordachte keuze te maken tussen kandidaten, die ze nog te weinig kennen. Geef jullie zelf tijd om te groeien. De verantwoordelijkheid is verpletterend. Pleeg geen politieke zelfmoord.

Geplaatst door Francis Benoit op Zondag 20 oktober 2019

video1.0https://www.facebook.com/francis.benoit1/videos/10217181941235309/500

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.