Francies Debels laat plaats aan de jeugd in Wevelgem

Francies Debels, lijsttrekker van sp.a bij de vorige verkiezingen, staat zijn zitje in de gemeenteraad af aan Joke Desmet. Daarnaast rekent hij en sp.a Wevelgem op Yves Goddeeris om de rode trein weer op de sporen te krijgen. Na 26 jaar neemt Francies afscheid van de politiek, maar hij blijft actief achter de schermen.

Francies Debels (60) nam in 1982 voor het eerst deel aan de gemeenteraadsverkiezingen. In 1992 maakte hij zijn opwachting in de OCMW-raad. Twee jaar later was hij zelfs voorzitter van diezelfde OCMW-raad toen CD&V in zee ging met sp.a. In die periode werden onder meer de plannen opgezet voor de bouw van woonzorgcentra Gulleheem en Elcerlyck.

“De aanloop naar de voorbije verkiezingen liep niet van een leien dakje”, gaf Francies Debels eerder al toe. Hoewel hij dat niet van plan was en dat in 2012 ook duidelijk had gemaakt, werd hij toch weer lijsttrekker. “Niettegenstaande verschillende pogingen slaagden wij er niet in om met een verjongde lijst naar de kiezer te trekken. Het resultaat, een zetel voor mij en een voor Vicky Claeys, viel tegen. Dus leek het moment gekomen om jongere kandidaten een kans te geven om de gemeentepolitiek te leren kennen terwijl ze zich verder kunnen ontwikkelen binnen de partij.”

Vanaf 2 januari neemt Joke Desmet plaats in de gemeenteraad. Na drie jaar vervangt Yves Goddeeris haar, die zolang in het sociaal comité van het OCMW zal zetelen. De verwachtingen in Yves Goddeeris zijn hoog, hij zou de partij moeten verjongen en de partij mee klaar stomen voor de verkiezingen van 2024.

Francies Debels blijft zeker nog de eerste maanden voorzitter. “Sowieso komt er voor mij een rustiger periode aan. De gemeentepolitiek zal mij echter blijven interesseren, maar het belang van de partij primeert. En ook mijn echtgenote zal tevreden zijn. Sinds ze me kent ben ik al 38 jaar lang bezig met politiek, ik zal nu wellicht wat vaker thuis te vinden zijn.”

(SL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.