Francesco Vanderjeugd geeft sjerp van jongste burgemeester door

© (foto JCR)
Redactie KW

24 jaar jong was Francesco Vanderjeugd toen hij voor het eerst de burgemeesterssjerp van Staden mocht in ontvangst nemen. Hij was daarmee de jongste burgemeester van het land. Na de verkiezingen van oktober laatstleden is deze eer weggelegd voor Maaike De Rudder in Sint-Gillis-Waas, die 25 lentes telt.

Vanderjeugd wilde dit niet ongemerkt laten voorbijgaan en riep daarom een nieuwe traditie in het leven. Voor deze gelegenheid liet hij speciaal een ‘jongste burgemeestersjerp‘ maken. Hij bezorgde op dinsdag 8 januari in het gemeentehuis van Sint-Gillis-Waas Maaike De Rudder (25) de sjerp van jongste burgemeester, die deze dan op haar beurt binnen x aantal jaar kan doorgeven aan de nieuwe jongste burgemeester. In 2012 werd Maaike De Rudder gemeenteraadslid in Sint-Gillis-Waas voor een periode van 2 jaar, waarna ze het schepenambt opnam voor 4 jaar.

Volgens Francesco Vanderjeugd is het belangrijk dat jonge mensen niet alleen gevraagd worden om op een lijst te staan, maar ook daadwerkelijk een mandaat als schepen of burgemeester kunnen en mogen opnemen. “Ik ondervond aan den lijve dat dit soms met vallen en opstaan gepaard gaat, maar mits een goede omkadering en een goed team om je heen valt alles uiteindelijk wel in de goeie plooi. Zelf werd ik in mijn eigen gemeente geconfronteerd met heel wat moeilijke situaties de afgelopen zes jaar.”

“Ik zorgde er echter telkens voor dat er een oplossing gevonden werd van het gezond verstand.” Dat werd door de kiezer ook beloond, want op 14 oktober haalde Vanderjeugd bij de gemeenteraadsverkiezingen een absolute meerderheid. “Het is dan ook van het allerhoogste belang dat jonge mensen kansen blijven krijgen maar dat ze ook gesteund worden in datgene wat ze doen en brengen”, besluit Vanderjeugd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier