Francesco Vanderjeugd en Emmily Talpe: “Dit is een gitzwarte zondag”

Francesco Vanderjeugd en Emmily Talpe © JOKE COUVREUR
Philippe Verhaest

Open VLD likt, net als alle traditionele partijen, de wonden. Het succes van Vlaams Belang is voor Francesco Vanderjeugd en Emmily Talpe geen verrassing, maar de score komt hard aan. “We beleven een git- en gitzwarte zondag.”

Open VLD West-Vlaanderen ging vandaag resoluut voor vier zetels in het Vlaams parlement, maar de realiteit komt in het gelegenheidshoofdkwartier in Open Huis in Staden bikkelhard aan. Geen juichende achterban, geen glimlachen te bespeuren… Wel steunende schouderklopjes en knuffels.

Dat Vlaams Belang als grote winnaar uit de (stem)bus komt, is geen verrassing, klinkt het. “Dat had ik al tijdens mijn fietstocht doorheen de 64 West-Vlaamse gemeenten door. Ik werd er getrakteerd op flink wat kritiek op de migratieaanpak en kreeg de grootste clichés eerst voorgeschoteld. Zelfs fake news wordt door de gemiddelde Vlaming vlot naar binnen geslikt, mocht ik ervaren. Net daarom had ik me al voorbereid op een overwinning van het Vlaams Belang, maar dat ze zó sterk zouden scoren, daar had ik geen rekening mee gehouden.”

Iets wat Iepers burgemeester Emmily Talpe alleen maar kan bevestigen. “Zelfs bij ons in de Westhoek doen ze het bijzonder goed. Terwijl wij ons ver van de grote steden en de bijhorende migratieproblematiek bevinden. Erg is dit. Ik kan het niet anders omschrijven.”

Francesco Vanderjeugd: “De score van Vlaams Belang is erg voor Vlaanderen en ronduit degoutant”

“We beleven een gitzwarte zondag”, vult Francesco Vanderjeugd aan. “Dit is erg voor Vlaanderen en ronduit degoutant. Hier moeten we – als traditionele partij – uit leren. Duidelijk en verstaanbaar communiceren naar de Vlaming toe, dat is wat ons te doen staat. Dat hebben we de voorbije jaren blijkbaar te weinig gedaan. En het leiderschap moet van onderuit komen, met een directe link naar de basis.”

Status quo in West-Vlaanderen

Open VLD blijft in West-Vlaanderen ongeveer status quo. “Daar zijn we tevreden mee, maar we hadden uiteraard op meer gehoopt”, stelt Emmily Talpe. “De blauwe golf is er niet gekomen. Dat moeten we kunnen toegeven.”

Vooral voor Francesco Vanderjeugd is dit een harde noot om kraken. Hij stond geheel vrijwillig zijn derde stek af aan Bruggelinge Mercedes Van Volcem en nam zelf genoeg met de vierde stek op de lijst. “Ik had dit scenario vooraf ingecalculeerd, maar de strijd is nog niet voorbij. We zien wel hoe de avond nog verloopt. De moed zijn we allesbehalve kwijt.”

Of het cordon sanitaire doorbroken moet worden, laat de Stadense burgemeester in het midden. “Persoonlijk vind ik dit allesbehalve democratisch. Ik geloof niet in het concept, maar of die opgeheven moet worden, laat ik aan anderen over. Hoe dan ook kan je dit signaal niet negeren. Eén op vijf Vlamingen kiest voor het Vlaams Belang. Het volk heeft gesproken.”

Emmily Talpe: “De blauwe golf is er niet gekomen. Dat moeten we kunnen toegeven”

Klopt, zegt ook Emmily Talpe. “Maar we moeten tegen deze trend blijven in gaan. De mensen stemmen op een extreem-rechtste partij, maar weten niet waarover ze spreken.” Iets wat Francesco ook ervoer tijdens zijn fietstocht doorheen de provincie. “Ik kreeg veel commentaar op het migratiebeleid. Daar is blijkbaar van alles verkeerd mee, terwijl we een erg strenge en rechtvaardige migratieaanpak hebben. Maar in de hoofden van de mensen ligt dat anders. We kunnen niet anders dan toegeven dat het Vlaams Belang deze verkiezingen zeer slim heeft aangepakt.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.