Francesco Vanderjeugd denkt aan nieuwe naam voor Open VLD

© Joke Couvreur
Philippe Verhaest

De race richting voorzitterschap van Open VLD zit stilaan op kruissnelheid. Francesco Vanderjeugd denkt zelfs aan een nieuwe naam voor de liberalen. “Zo start je pas écht een nieuw verhaal”, zegt hij.

In ‘Gert Late Night’ liet Oostends burgemeester Bart Tommelein zich eerder deze week ontvallen dat hij ambitie heeft om voorzitter van Open VLD te worden en nu zet ook Stadens burgemeester Francesco Vanderjeugd (31) zijn kandidatuur kracht bij. Met een opvallend voorstel in de achterzak.

“Begin oktober wil ik mijn campagne op gang trekken en bij de achterban op bezoek gaan”, zegt hij. “De voorzittersverkiezingen vinden normaal in maart plaats, maar ook als die vroeger volgen, zal ik klaar staan. Eigenlijk moesten die zo snel mogelijk na de verkiezingsnederlaag van mei georganiseerd zijn, maar goed.”

“Eind december of begin januari wil ik een concreet plan van aanpak op tafel leggen om onze partij nieuw leven in te blazen. En waarom opteren we niet voor een compleet andere naam? Wat die nieuwe naam moet worden, weet ik nog niet. Maar zo start je pas écht een nieuw verhaal.”

Jaar geleden mentale crash

Bij de recente Vlaamse verkiezingen stond hij zijn derde plaats af aan Mercedes Van Volcem en nam hij zelf genoegen met de vierde stek op de lijst. Het kostte hem zijn zitje in het Vlaams parlement, maar de liberaal wil ook op nationaal vlak zijn stempel blijven drukken. Daarom ambieert hij nu het voorzitterschap van Open VLD.

Een jaar geleden drukte Francesco Vanderjeugd nog op de pauzeknop omdat hij met een mentale crash opgenomen was in de psychiatrische afdeling van AZ Delta in Roeselare. In Krant van West-Vlaanderen en op kw.be blikt hij morgen openhartig terug op die periode.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.