Francesco niet verkozen: deze kopstukken gaan niet naar Brussel

Ondanks een groot aantal voorkeurstemmen, is de Stadense burgemeester Francesco Vanderjeugd niet verkozen. © Joke Couvreur
Olaf Verhaeghe

Nu alle stemmen geteld zijn, is duidelijk dat een aantal lokale kopstukken hun zitje in het Vlaams of federaal parlement kwijtspelen. De forse opkomst van Vlaams Belang naar respectievelijk vijf (Kamer) en vier (Vlaams Parlement) zorgt ervoor dat een aantal zittende parlementsleden verdwijnen.

Kamer

Bij CD&V is Roel Deseyn (Kortrijk) het voornaamste slachtoffer. De partij haalt in de Kamer maar drie zetels, die respectievelijk door lijsttrekker Hendrik Bogaert (Jabbeke), Nathalie Muylle (Roeselare) en Franky Demon (Brugge) worden ingenomen. Deseyn, die als vierde op de CD&V-lijst stond, verdwijnt zo voor het eerst sinds 2011 uit de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

Ook bij N-VA delen enkele grote namen in de klappen. Koenraad Degroote, burgemeester van Dentergem en vierde op de lijst voor de Kamer, had dan wel meer voorkeurstemmen dan Yngvild Ingels (Menen en plaats twee) en Björn Anseeuw (Oostende en derde op de lijst) , maar dat volstond niet om verkozen te raken. De grote sprong van lijstduwer Jean-Marie Dedecker (onafhankelijk op de N-VA-lijst) zorgt ervoor dat Degroote zijn Kamer-zitje verliest. Ook Brecht Vermeulen (Roeselare), An Capoen (Brugge), Daphné Dumery (Blankenberge) vallen weg. Ieperling Jan Vercammen was dit keer geen kandidaat. Rita Gantois uit Diksmuide stond dit keer op de Vlaamse lijst. Wel verkozen: lijsttrekker Sander Loones (Koksijde), Yngvild Ingels, Björn Anseeuw en lijstduwer Jean-Marie Dedecker.

Open VLD heeft net als in 2014 twee verkozenen. Provincieraadslid Sabien Lahaye-Battheu uit Poperinge kwam dit keer niet opnieuw op. Haar plaats wordt ingenomen door de Zedelgemse Kathleen Verhelst. Zij zetelt samen met Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne.

Alain Top, burgemeester van Harelbeke, stond dit jaar op de SP.A-lijst voor het Vlaams Parlement en nam dus al eerder afscheid van de Kamer. Ook Annick Lambrecht (Brugge) en Youro Casier (Werviks burgemeester), die in de loop van de vorige bestuursperiode zetelde als opvolger van Ann Vanheste (De Panne), kwamen Vlaams op. Twee nieuwe gezichten dus voor de SP.A die met John Crombez (Oostende) en Melissa Depraetere (Harelbeke) twee zetels in de Kamer mogen innemen. Opvallend: Johan Vande Lanotte is vanop de lijstduwersplaats niet verkozen.

Groen behoudt haar ene zetel: net als de voorbije bestuursperiode zal Wouter De Vriendt (Oostende) ook nu weer de West-Vlaamse groene belangen verdedigen in de Kamer.

Vlaams Parlement

Dat N-VA het in het Vlaams Parlement voortaan zonder kopman Geert Bourgeois (Izegem) moest doen was al langer duidelijk. Hij verhuist immers naar Europa en werd als lijsttrekker vlot verkozen. Ann Soete (Brugge) stapte eerder al uit de partij en stond dit keer op de opvolgersslijst van Open VLD. Haar vacante plaats wordt ingenomen door Maaike De Vreese (Brugge). Danielle Godderis-T’Jonck (Vleteren) verliest als lijstduwer haar zetel. Zetelen wel voor N-VA: Bert Maertens (Izegem), Maaike De Vreese, Axel Ronse (Kortrijk), Wilfried Vandaele (De Haan) en Cathy Coudyser (Knokke).

CD&V ziet Griet Coppé (Beveren) verdwijnen uit het halfrond. Zij nam al voor de verkiezingen afscheid. Ook oud-burgemeester van Ieper Jan Durnez was dit keer geen kandidaat voor de Vlaamse verkiezingen, net als Oostendenaar Johan Verstreken. Nieuw zijn Loes Vandromme uit Poperinge en Waregems burgemeester Kurt Vanryckeghem. Zij zetelen samen met kopvrouw Hilde Crevits (Torhout), Ledegems burgemeester Bart Dochy en Martine Fournier (Menen).

Het bekendste gezicht dat zijn zitje in rook ziet opgaan, is misschien wel Stadens burgemeester Francesco Vanderjeugd van Open VLD. Hij stond zijn derde plaats op de lijst af aan Mercedes Van Volcem (Brugge) in de aanloop naar de verkiezingen. Een vierde zetel zat er voor de West-Vlaamse liberalen niet in, waardoor de populaire Francesco van het Vlaamse toneel verdwijnt. Hij had wel meer voorkeurstemmen dan Emmily Talpe (plaats twee, Ieper) en Van Volcem, maar die maakten gebruik van de lijststemmen voor Open VLD. Ook lijsttrekker Bart Tommelein (Oostende) is verkozen.

Van de vier zittende SP.A-parlementsleden ziet enkel Steve Vandenberghe (Bredene) zijn mandaat verlengd. Tine Soens (Kortrijk) en de niet-opgekomen Renaat Landuyt (Brugge) en Michèle Hostekint (Roeselare) verdwijnen uit het Vlaams Parlement. Nieuw zijn lijsttrekker Annick Lambrecht (Brugge) die van de Kamer komt en de jonge Kortrijkzaan Maxim Veys.

Bij Groen kondigde zetelend parlementslid Bart Caron (Kortrijk) vooraf al aan afscheid te nemen van de nationale politiek. De partij van lijsttrekker Jeremie Van Eeckhout scoort minder dan verwacht en moet ook dit keer genoegen nemen met één zetel. Die is voor de jonge Anzegemnaar.

Vlaams Belang had in de vorige legislatuur één zetel, die van kopstuk Stefaan Sintobin (Brugge). Hij krijgt voortaan vier nieuwe mensen rond zich: Immanuel De Reuse (als opvolger van Lut Degroote, Roeselare), Yves Buysse (Brugge), Frieda Deschacht (Oostende) en Carmen Ryheul (Kortrijk).

In dit overzichtje zie je in één oogopslag welke politici de West-Vlamingen vertegenwoordigen in de Kamer en het Vlaams Parlement.