Fractie SP.A/Groen wil dat Torhout aansluit bij de Statiegeldalliantie

Groen-kopstuk Bertrand Vander Donckt. © Foto JS
Johan Sabbe

Tijdens de gemeenteraadszitting van komende maandag lanceert de fractie SP.A/Groen een opmerkelijk voorstel. Raadslid Bertrand Vander Donckt zal de stad vragen om zich bij de Statiegeldalliantie aan te sluiten. Die wil de regering aansporen om statiegeld in te voeren op petflessen en blikjes.

“Torhout wordt net als de meeste gemeenten geconfronteerd met heel wat zwerfvuil langs de wegen”, aldus Bertrand (Groen). “Allerhande acties worden georganiseerd om de strijd met het rondslingerend afval aan te binden. Er gaan zwerfvuilpeters en -meters op pad en sinds kort loopt het project Mooimakers. Maar wat stellen we vast? We blíjven maar opruimen en toch keert het zwerfvuil helaas voortdurend terug.”

Bertrand is ervan overtuigd dat sensibilisering niet volstaat om het gros van de bevolking tot een gedragsverandering aan te zetten. “Je moet ook maatregelen durven nemen”, zegt hij. “In buurlanden is het intussen bewezen: statiegeld helpt. Als er op petflessen en blikjes statiegeld geïnd wordt, maakt dat een serieus verschil.”

Jaarlijkse besparing

“Uit cijfers blijkt dat plastic flesjes en blikjes momenteel verantwoordelijk zijn voor 40% van al het zwerfvuil“, vervolgt het Groen-kopstuk. “De invoering van statiegeld is dus bijzonder zinvol in de strijd tegen dergelijk afval. Het zal Torhout vele euro’s besparen voor het schoonmaken van de wegen. Studies tonen aan dat het statiegeld voor de Vlaamse gemeenten een jaarlijkse besparing van liefst 20,1 miljoen euro kan opleveren.”

Signaal voor minister

“Bovendien blijkt uit een enquête van Test-Aankoop dat de invoering van statiegeld breed gedragen wordt”, weet Bertrand. “68 % van de ondervraagden is er voorstander van op plastic flessen en 64% ook op blikjes. Mocht het systeem ingevoerd worden, dan zou 88% bereid zijn om de verpakkingen terug te brengen naar een van de inzamelpunten.”

“We willen dat Torhout zich aansluit bij de Statiegeldalliantie en zo een signaal aan Vlaams minister Schauvliege geeft. Die zal dit jaar beslissen over het al dan niet invoeren van statiegeld.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.